Breaking Defense: Yemen Rusya ve Çin’e Örnek Oluyor

Breaking Defense: Yemen Rusya ve Çin’e Örnek Oluyor

Amerikan web sitesi Breaking Defense, Rusya ve Çin’in Amerikan güçleriyle mücadelede Yemen deneyiminden yararlanmayı düşündüğünü yazdı.

Silah ve savunma konularındaki uzmanlığıyla bilinen Amerikan Breaking Defense web sitesi, Kızıldeniz ve Arap Denizi'ndeki gemilere yönelik saldırılara ilişkin raporu bağlamında Sanaa güçlerinin füzelerinde büyük bir teknolojik atılım yapıldığını doğruladı.

Askeri uzmanların, en kötüsünün gelmekte olduğuna dair sözünü aktaran web sitesinde, “Bu, Sanaa güçlerinin balistik füzeler alanında gösterdiği etkileyici teknolojik atılımlar sayesinde” ifadelerine yer verdi.

Yemen füzelerinin gösterdiği menzilin Amerikan üslerini tehlikeye attığını kaydeden askeri uzmanlar, Çin ve Rusya'nın neler olacağını yakından takip ettiğini ve Amerikan savunma sistemlerindeki boşluklara vurgu yaptı.

Söz konusu web sitesinde askeri uzmanların, “Yemen güçleri, bir savaş gemisini balistik füzeyle vurmayı başaran ilk güç olarak tarihe girdiler. Yemen silahları bölgedeki ABD üslerine ulaşacak ve Orta Doğu'daki stratejik dar noktaları tehdit edecek yeterli menzile sahip oldu” ifadelerine yer verildi.

Sitenin raporunda, Sanaa güçlerinin gemileri hedef almak için yakın zamanda balistik füze kullanmasının, birçok uzman tarafından da kabul edilen, füze savaşı tarihinde türünün ilk örneği olduğu açıklandı.

Yemen balistik füzelerinin menzilinin son birkaç yılda önemli ölçüde arttığının kaydedildiği web sitesinde, Ocak 2022'de Sanaa güçlerinin BAE’nin başkenti Abu Dabi'ye balistik füzeler ateşlediğini bildirdi.

7 Ekim’den bu yana İsrail, Yemen'e 1500 kilometreden fazla uzaklıkta bulunan, Kızıldeniz kıyısındaki Eilat'ta birden fazla kez Yemen balistik füzelerine maruz kaldı.

Söz konusu site, Sanaa güçlerinin kullandığı balistik füzelerin menzili ve doğruluğunun, teknik olarak Ortadoğu'daki üç stratejik koridor veya boğaz olan Bab el-Mendeb, Hürmüz ve Süveyş Kanalı’na ulaşılabilir hale geldiğini doğruladı.

Amerikan internet sitesinin raporuna göre, Sanaa güçlerinin gemisavar balistik füze saldırılarıyla oluşturduğu tehdit, Boğaz tehdidinin ötesine geçiyor.(YDH)