Bosna'da Merhamet Derneği

Bosna'da Merhamet Derneği

Bosna-Hersek’te 1913 yılında kurulan “Merhamet” adlı yardım kuruluşu, bugüne kadar ülkedeki ihtiyaç sahiplerine yaptığı yardımlarla fakirlerin “sığındığı” kapı oldu

Merhamet Derneği Başkanı Hayrudin Şahiç, ülkenin "Kızılayı" konumundaki derneklerinin 1913 yılında kurulduğunu, 1946 yılında komünist rejimle birlikte faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldığını, ancak ülkenin 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmesiyle faaliyetlerine yeniden başladıklarını bildirdi.

Derneklerinin Birinci ve İkinci Dünya Savaşları ile 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşta Bosna halkının yaralarını sarmak için önemli çabalar gösterdiğini ifade eden Şahiç, halen ihtiyaç sahiplerine uyguladıkları projelerle destek olmaya çalıştıklarını belirtti. Şahiç, kurdukları aşevinde günde 11 bin kişiye tüm yıl boyunca yemek dağıttıklarını, yemeklerde kullanılan sebzenin derneğe ait tarlalarda yetiştirildiğini söyledi.

Şahiç, savaş sırasında yerlerini terk edenlerin dönmeleri için de çalışmalar yürüttüklerini, ayrıca uyuşturucuyla mücadele konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Derneklerinin öğrencilere burs verme, muhtaçlara sağlık güvencesi oluşturma, yaşlılar için evlerinde bakım sağlama gibi çalışmalar yürüttüğünü anlatan Şahiç, ayrıca çiftçilere faizsiz krediler verdiklerini ve Osmanlı'dan süregelen eski zanaatları yaşatmaya çalışan ustalara maddi destek sunduklarını ifade etti.

Bosna'daki savaş günlerinde sadece dışarıdan gelen yardımlarla ayakta kalabildiklerine işaret eden Şahiç, bazı resmi kurumların ve halkın maddi katkılarıyla derneklerinin 600 bin Bosnalı'ya farklı projelerle destek olmaya çalıştığını vurguladı.
Şahiç, Bosna sanayisinin savaşta yok edildiğine, birçok insanın iş bulmakta zorluk çektiğine ve ekonomik krizle birlikte fakir sayısının arttığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bosna halkı için bu dönem, savaş günlerine göre bir anlamda daha zor geçiyor. Şu anda maddi anlamda bir savaş olmayabilir, ancak işsizler, evlerine yiyecek götüremeyenler, yardıma muhtaç olanlar kendi içlerinde daha büyük savaşlar yaşıyor. Biz bu insanlara destek olmaya çalışıyoruz. Hâlâ mülteci kamplarında yaşayan halkımız var, onlara da yardım elimizi uzatmaya çalışıyoruz."
Şahiç, yaptıkları çalışmalarda Türkiye'nin, Türk halkının ve Türk Kızılayı'nın desteklerini her zaman yanlarında gördüklerini vurgulayarak, "Boşnaklar olarak Türk halkının ve devletinin bize olan sevgisini her zaman yüreğimizde ve yanımızda hissediyoruz. Projelerimizin bir kısmını da Türkiye'nin destekleriyle hayata geçirdik" dedi.

Kendi ülkelerinin yanı sıra değişik ülkelerde yaşanan felaketlerde de mağdur insanların yardımına koştuklarını belirten Şahiç, Pakistan ve İran'da yaşanan depremlerin ardından bu ülkelere iki okul yaptırdıklarını, ayrıca ABD'de yaşanan Katrina kasırgası ile Endonezya'daki tsunaminin ardından bu ülkelere de insani yardım ulaştırdıklarını kaydetti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tımetürk