BM'den Taliban Kararı

BM'den Taliban Kararı

Birleşmiş Milletler, Taliban'ın dışişleri bakanına yönelik seyahat yasağını kaldırdı

BM Güvenlik Konseyi Komitesi, Taliban'ın dışişleri bakanının Afganistan'dan Pakistan'a seyahat ederek o ülkenin dışişleri bakanları ve Çin ile görüşmesine izin vermeyi kabul etti.

Reuters haber ajansına göre Isna'ya göre, Taliban'ın dışişleri bakanı Amir Khan Mutaghi uzun süredir seyahat kısıtlamaları, varlık dondurma ve silah ambargoları da dahil olmak üzere BM Güvenlik Konseyi yaptırımları altında.

Pakistan'ın Birleşmiş Milletler delegasyonu, Taliban'a karşı 15 üyeli Güvenlik Konseyi Yaptırımlar Komitesi'ne yazdığı bir mektupta, dışişleri bakanının 6-9 Mayıs tarihlerinde Pakistan'a seyahat edebilmesi ve Pakistan'ın dışişleri bakanlarıyla görüşebilmesi için Motaghi'ye yönelik yaptırımlardan muafiyet talep etti.

Bu bakanların neyi görüşeceği belli değil; Ancak bu mektuba göre Pakistan, Motaghi'nin seyahatiyle ilgili tüm masrafları karşılayacak.

Çinli ve Pakistanlı yetkililer daha önce Taliban'ın Kuşak ve Yol Girişimi'nin bir parçası olan milyarlarca dolarlık Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) altyapı projesindeki varlığını memnuniyetle karşıladıklarını açıklamışlardı.

BM Güvenlik Konseyi'nin bu komitesi, Motaghi'nin geçen ay Özbekistan'a giderek barış, güvenlik ve istikrarı görüşmek üzere Afganistan'ın komşu ülkelerinin dışişleri bakanları toplantısına katılmasına da izin verdi.

Kaynak: TEVHİDHABER