Başörtüsü Eylemlerinde Bu Hafta(FOTO)

Başörtüsü Eylemlerinde Bu Hafta(FOTO)

Kocaeli'de 397.,

İDAM SEPHALI, İDAM GELSİN AÇIKLAMASI

Kocaeli İnanç özgürlüğü Platformu 8 yıl, 397.hafta basın açıklamasını, 17 Kasım 2012 günü saat 12.30'da İzmit İnsan Hakları Parkı, Özgürlük Meydanında yaptı. Basın açıklamasını Kocaeli Kartepe İnsan hakları derneği başkan yardımcısı, Mukayeseli hukuk Doktoru Abdülmecit Karaaslan okudu. Basın açıklamasının konusu, bir insan hakları derneği gözüyle, idam cezasın
ın geri gelmesiydi. Açıklama sırasında, "İdam cezası uygulansın, sözünün arkasında dur, AB değil halkın isteğine uy", "İnsan hakları zalimin değil mazlumun yanındadır" pankartları açıldı. Açıklamayı dinleyen civardaki vatandaşlarda alkışlayarak destek verdiler.

Basın açıklamasının tam metni:

KOCAELİ İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ PLATFORMU, 8.YIL 397.HAFTA BASIN AÇIKLAMASI

BİSMİHİ TEÂLÂ ((((( EMİR-DER )))))
KOCAELİ KARTEPE İNSAN HAKLARI DAYANIŞMA DERNEĞİ'NİN RESMİ BASIN AÇIKLAMASIDIR 17.11.2012
Değerli halkımız ve basın mensupları, yeni girdiğimiz hicri 1434. yılının İslam ümmetine, barış, huzur ve mutluluk getirmesini diliyoruz. Fakat ne yazık ki Hicri yılbaşımızın ilk gününde Siyonist İsrail işgal ordusunun, Gazze'ye yönelik olarak başlattığı saldırıları, Kassam Tugayları komutanı El-Caberi'yi şehit etmesini, masum halkı ve sivilleri bombalamasını lanetliyoruz. Kocaeli'nde birkaç günden beri bunun için gösteriler yapıldığından, tekrar olmaması için tekrar değinmiyoruz. Fakat şunu söylüyoruz ki, kan emici İsrail Ortadoğu coğrafyasından sökülüp atılmadıkça, Müslümanların ilk kıblesi Mescidi Aksa, Müslümanların eline geçmedikçe, İsrail rejimi ile mücadelemiz devam edecektir.

Bu hafta, zulme uğramış mazlum insanların hakkını savunmak amacıyla, yeniden gündeme giren idam konusuna değinmek istiyoruz. Başbakan Erdoğan ilk defa 4 Kasım'da, Kızılcahamam Kampı'nın açılış konuşmasında; " Kamuoyu araştırmalarına göre halk idamın yeniden gelmesini istiyor" demişti. 9 Kasım'da da Endonezya'nın Bali adasında; "Avrupa'da idam kalktı ama, Amerika'da kalktı mı?, Japonya'da kalktı mı?, Çin'de kalktı mı?, demek ki yeri geldiği zaman idamın bir haklılık sebebi de var" diye konuşmuştu. Fakat ne yazık ki bu konuşmaların arkasının gelmediğini görüyoruz. Yapılan kamuoyu araştırmaları, başbakanın da söylediği gibi, halkın % 80'ni, idam cezasının geri gelmesini istediğini gösteriyor. Türkiye'de idam cezası ilk önce 2002′de kısmen, 2006′da ise tüm suçlar içerecek şekilde, 5218 sayılı kanunla tamamen kaldırılmıştır. İdamın kaldırılması, cumhurdan gelen bir talep!, bir gereklilik sonucunda değil, AB istediği için uyum çerçevesinde olmuştur. Bunu hatalı ve sakıncalı buluyoruz.

Bu gün idam yine başbakanın değindiği gibi Amerika, Rusya, Çin ve bir çok ülkede dünyanın büyük çoğunluğunda uygulanmaktayken, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde bulunan, 6 No'lu protokole göre, AB ülkelerinde kaldırılmıştır. AB idamı kaldırmayan ülkelerin AB'ye giremeyeceği söylendiğinden, Türkiye'de buna uymuştur. İnsan haklarına, sözde duyarlı Avrupa'nın, idamı kaldırmasındaki gerekçe insan hayatının hiçbir şekilde sonlandırılmasının hukuki olmadığıdır. Sözde insan hayatına duyarlı! bu anlayış, katillerin yaptıklarının cezasını, idamla bulması yerine, ömür boyu hapis adı altında, bir süre hapiste tutmakta, daha sonra da, ceza indirimine giderek toplumun içine salmaktadır. Bazı cinayet vakalarında katiler 3-5 sene hapiste yattıktan sonra, serbest kalarak tekrar yeni cinayetler işlemektedirler.

Şimdi soruyoruz?, gerçek adalet bu mudur?. Adalet iki gözlü terazi ile simgelenir. Bir kefesine insanın en değerli varlığını, yaşam hakkını koyduğunuzda, diğer kefesine de, hapis cezasını koyduğunuzda, adalet terazisinin doğru tartması mümkün müdür?. Gerçek adaletin sağlanması için kısas şarttır. Can alanın, canı alınması gerçek adalettir. Cezanın caydırıcı olması ve yeni cinayetlerin önüne geçilmesi için idamın yeniden gelemsi şarttır. Canilerin salındığında yeni cinayetler işleyerek, başka, insan hakları ihlali yapmaması ve katlettiği cana karşılık hak ettiği cezayı almış olması için , idam cezasının yeniden uygulanmasını, bir insan hakları derneği olarak şart görüyoruz.

İdam cezası, insan canına bilerek son vermeyle ilgili her fiili içermelidir. Sivil halkın, masum insanların bulunduğu yerlerde terörist eylem gerçekleştirerek cana kıyan failler, cinayetleri işleyen katiller, bu suçları karşılığı olarak idam edilmelidirler. Halk sonuna kadar, idam uygulamasının geri gelmesinin arkasındadır. Bir insan hakları derneği olarak, mazlum insanların haklarını korunması için, insan haklarının gereği olarak, idam cezasının yeniden uygulanmasını istiyor ve başbakanı bu konuda sözlerinin araksında durmaya davet ediyoruz.

KOCAELİ KARTEPE İNSAN HAKLARI DAYANIŞMA DERNEĞİ