Bakan Yıldız Açıklamalarda Bulundu

Bakan Yıldız Açıklamalarda Bulundu

Bakan Yıldız Suriye ve Mısır'daki sorunların petrol fiyatlarında yüzde 10'luk artış getirdiğini,sürecin devam etmesi halinde Türkiye'nin zararının 3-4 milyar dolar olacağını söyledi

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mısır ve Suriye'deki istikrarsızlık ve tehditlerin devam etmesi halinde Türkiye'ye 3 - 4 milyar dolara mal olacağını söyledi.

Miliyet Gazetesi'nden Abdullah Karakuş'a konuşan Bakan Taner Yıldız, her türlü siyasi istikrarsızlığın Türkiye'ye getirdiği ciddi maliyetler olduğunu belirterek ülkenin kendi siyasi istikrarını kurgularken bir yandan da bölgesiyle alakalı siyasi istikrarın gereklerini yerine getirmeye çalıştığını söyledi.

Yıldız, 910 kilometre sınırı olan bir komşunun, orada oluşabilecek olan istikrarsızlığın mutlaka Türkiye'ye de olumsuzlukları olacağını belirterek Mısır ve Suriye'deki istikrarsızlık ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Bizim insani kaygılarımızı giderecek, endişelerimizi en az hale getirecek mültecilerin buraya akınındaki komple yaptığımız insani yardımların maddi bedelinin çok ötesinde, bence enerji dalında maliyetlerimizi yükseltecek yapılanmalar oldu. Mısır ve Suriye'nin dünyanın ham petrol arz güvenliğinde çok ciddi bir katkısı yok.

Arz dengelerini değiştirebilecek bir katkısı yok. Ama dünya ticaretinin neredeyse yüzde 10'luk kısmı Süveyş kanalından geçiyor. Bu tehditler ham petrol fiyatlarında yüzde 10'luk artışlara neden oldu. Bizim 2 aylık gelişmelerle beraber aylık 300 milyon dolar civarındaki bu işin götürüsü. Bize bu şekilde devam etmesi halinde 3-4 milyar dolarlara patlıyor. Temennimiz odur ki inşallah bir an önce petrol üzerindeki siyasi istikrarsızlığın getirdiği olumsuz baskı kalkar ve gerçek fiyatlarına 100 dolar seviyesine döner."