Azerbaycan'da Direniş Zafere Doğru...

Azerbaycan'da Direniş Zafere Doğru...

Aliyev'in yasağın kalkması talimatı verdiği iddiasına rağmen, bazı okullarda yasağın ısrarla devam ettirildiği bildirildi

Azerbaycan basınında yer alan iddialara göre devlet başkanı İlham Aliyev başörtüsü yasağının kaldırılmasına dair talimat verdi. Talimatın en kısa zamanda ortaokul, lise ve üniversitelerde uygulanması bekleniyor.

Konu hakkında açıklama yapan Kafkasya Müslümanları Dini Kurumu talimatın kendilerine ulaşmadığını ve mesele hakkında bilgiye sahip olmadıklarını beyan etti. Ancak son bir ay içerisinde kurumun başkanı Allahşükür Paşazade'nin sorunu çözmek için Aliyev'le görüştüğü biliniyor. Uzmanlara göre, beklendiği gibi iktidar temsilcileri geri adım atmaya karar verdi. Halkın ve Müslüman ülkelerin tepkisini daha fazla çekmekten çekinildi.

Son bir ay içerisinde yasağın uygulanmasında da başarı elde edilemedi. Hicaplı öğrenciler ülkenin birçok okulunda derslerine devam etti. Buna paralel olarak ülke genelinde yasağa karşı eylemler yapıldı. Türkiye, İran, Rusya ve Ukrayna'da ikamet eden Azeriler de eylemlere destek vererek yasağın kaldırılmasını talep etti. İran devlet yetkilileri ise yasağa sert bir şekilde tepki gösterdi. Daha önce de, Fatime-i Zehra caminin yıkılmasına karar veren Azeri yetkililer İran'dan gelen sert tepkiler üzerine geri adım atmıştı.

Başörtüsü yasağının kaldırılmasına dair talimatın henüz okul yetkililerine ulaşmadığı, bazı okullarda yasağın uygulanması ısrarının sürdüğü bildirildi. Halk ise tepkilerini devam ettirmekte kararlı. Son günlerde başlatılan gözaltı kampanyasına rağmen eylemlerin devam edeceği ifade edildi. Sıradaki eylemin Teze Pir camisinin yakınında bulunan Kafkasya Müslümanlar İdaresinin binası önünde yapılması bekleniyor. Azeriler'in öğle namazında camide bir araya geleceği ve namaz sonrasında gösteri düzenleyeceği belirtildi.

Bu arada ANS televizyon kanalına açıklama yapan eğitim bakanı Misir Merdanov örtülü öğrencilerin derse alınacağını duyurdu. Bakanın sözlerine göre öğrencilerin eğitimlerinin aksamaması için bu tür bir karar kabul edildi. Ancak bakanın açıklamasına rağmen eğitim bakanlığı temsilcisi İlham Pirmemmedov ve Bakü Eğitim biriminden Zemine Alikızı yasağın kaldırıldığına dair çıkan haberleri tekzip etti.

Yapılan araştırmalar sonucunda başkent okullarının bir kısmında yasağın hala devam ettiği ortaya çıktı. Ancak okulların çoğunluğunda yasağın uygulanmadığı gözlemlendi



dünyabülteni