Aydın Doğan'ın yeni ortağı İsrail

Aydın Doğan'ın yeni ortağı İsrail

Aydın Doğan şirketini satıyor; ancak ortağı İsrail'in en büyük destekçisi. Öyle gözüküyor ki bu satış daha çok tartışılacak!

Doğan Yayın Holding'in yüzde 29 hissesi, Avrupa'nın ve dünyanın önde gelen medya şirketlerinden Axel Springer'a satılıyor. Avrupa'nın en büyük medya devi olan Axel Springer'in hikayesi ise bir hayli ilginç. Şirket tüm dünyada İsrail politikalarının bir numaralı sözcüsü konumunda!

Doğan Holding ve Axel Springer'ın yaptığı açıklamaya göre doğan yayın holding'in yüzde 29 hissesi 356.7 milyon lira bedelle Axel Springer'a

DOĞAN'IN YENİ ORTAĞI
İSRAİL

Axel Springer AG, 30'un üzerindeki ülkede 150'den fazla gazete ve dergiye sahip Avrupa'daki en büyük basım şirketlerinin başında geliyor. Şirketin 10,000'in üzerinde çalışanı bulunuyor. Yıllık karı  ise1 milyar Avro!

BİR NUMARALI  İSRAİL SAVUNUCUSU

Axel Springer, Almanya'da kurmuş olduğu büyük bir gazetenin sahibiydi. Naziler bu gazeteyi savaş boyunca kapttı. Springer ise, Almanya'dan ayrılmadı ve kamplara da gönderilmedi. Savaştan sonra yayın hayatına yeniden başlayarak, Axel Springer AG'yi kurdu ve İsrail'in en büyük destekçilerinden birisi haline geldi. Alman solcular ve müslümanlar, İsrail'i açıktan desteklediği için şirketi eleştiriyorlar.

satılacak.

İki tarafın vardığı mutabakata göre satış işleminin sona ermesi için mutabakat metninde yer alan koşulların sağlanması ve tarafların bu koşulların sağlandığını kabul etmesi gerekiyor.

İlk etapta Doğan Yayın Holding, Doğan TV'de 385 milyon euroluk sermaye artışı yaparak Axel Springer'ın payını yüzde 25'ten yüzde 19,9'a düşürecek.

Doğan Yayın Holding'in nihai satış bedeli 31 Mart 2016'da belirlenerek ödenecek.

Bu bedel 31 Mart 2016'da Doğan Yayın Holding hisse senedinin İstanbul Borsası'ndaki son üç aylık ağırlıklı ortalama fiyatının aritmetik ortalaması esas alınarak tespit edilecek.

Satış işleminin henüz tamamlanmadığına dikkat çeken Doğan Holding, satışın vergi idaresi ve RTÜK ile devam eden süreçlerin olumlu bir şekilde sonuçlanmasına bağlı olduğunu vurguladı.

ÖZKÖK'ÜN KANKASI BİLD

Bu satış grup içerisinde en çok Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ü sevindirdi. Almanya'da çaldığı ilk kapı olan Bild gazetesi de yine Axel Springer AG bünyesinde yer alıyor.

İŞTE GRUBUN MEDYA AĞI

Almanya`da 35 milyon okuru olan gazete ve dergilere sahip Axel Springer`in çıkardığı bazı büyük gazeteler şöyle:

Bild(günlük), Bild am Sonntag (haftalık), Die Welt(günlük), Welt am Sonntag (haftalık), Hamburger Abendblatt ve Berliner Morgenpost. Alman medyasını elinde tutan, aralarında 5 milyon tirajı bulunan Bild dahil olmak üzere 150 gazete ve dergiye sahip Axel Springer AG Yayınevi, Amerikalı medya devi Haim Saban`ın sahip olduğu ProSieben, Sat 1Televizyon grubunu satın aldı.



Doğan Holding ve Axel Springer'ın yaptığı açıklamaların ardından İstanbul Borsası'nda Doğan Yayın Holding hisseleri hızla yükselişe geçti.

İstanbul Borsası perşembe gününü yüzde 0,66 oranında düşüşle tamamlamasına rağmen, Doğan Yayın Holding hisseleri yüzde 3,82 oranında değer kazandı.

HİSSELERİN TAMAMI İSRAİL'İN

Adı en son Doğan Yayın Holding`e kesilen vergi hırsızlığı cezasıyla gündeme gelen Axel Springer Verlag AG`nin sahibi Yahudi asıllı Axel Springer, 1985 yılında ölmeden önce tüm hisselerini İsrail devletine bağışlamış. Hisselerinin tamamının İsrail devletinde olduğu anlaşılan Axel Springer, Doğan Yayın Holding`in de yüzde 25`ine sahip. Doğan ve Axel Springer arasındaki bu ortaklık, İsrail`in Doğan Yayın Holding`in yüzde 25`ine sahip olduğu anlamına geliyor. Doğan Yayın Holding, hisselerinin % 25`ini 22 Aralık 2006`da Axel Springer`e satarken, satışı 2007 yılında gerçekleşmiş gibi gösterdiği gerekçesiyle yaklaşık 1 milyar TL`lik vergi cezası almıştı.