Avusturya'dan Erdoğan'a karşı diplomatik nezaketsizlik

Avusturya'dan Erdoğan'a karşı diplomatik nezaketsizlik

Avusturya gazetesi Österrich, Dışişleri Bakanı Kurz'un Başbakan Erdoğan'ı Avusturya'da yapacağı konuşmaya karşı uyardığını ileri sürüyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 19 Haziran'da Avusturya'da yapılacak bir programda konuşmasıyla ilgili olarak bir açıklama yapan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Erdoğan'ı Avusturya'da toplumu bölecek bir konuşma yapmaması konusunda uyardı.

'Österreich' isimli gazetede yayınlanan habere göre, Kurz'un, Başbakan Erdoğan'ı açık bir şekilde uyardığı, uyumun hassas ve zor bir konu olduğunu, yanlış bir konuşmanın, bu konuda yapılan çalışmaları gerilere götüreceğini ve halk arasındaki atmosferi zehirleyeceğini söylediği bildirildi.

Avusturya gazetesinin haberinde, Başbakan Erdoğan'ın Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için konuşmalarında asabi bir uslup kullandığı yorumu yapılarak, Dışişleri Bakanı Kurz'un, Erdoğan'ın bir Başbakan olarak bu konuda büyük bir sorumluluk taşıdığını düşündüğü kaydedildi.

Kurz, Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında Almanca öğrenmenin ve Avusturya'ya bağlılığın önemini vurgulaması halinde kendilerini yardım etmiş olacağını ve bunu da kendisinden beklediğini söyledi. Avusturya Dışişleri Bakanı, Erdoğan'ın Almanya'nın Köln şehrindeki konuşması halinde ise yalnızca Avusturya halkına değil, aynı zamanda Avusturya'da yaşayan Türklere de zarar vermiş olacağını öne sürdü.

Erdoğan'ın iklimi bozmamak için ayrılıkçı özellikleri öne çıkarmaması gerektiğini ifade eden Kurz, insanların köklerinden gurur duydukları gibi yeni ülkelerinden de gurur duyabileceklerini, Avusturya'da yaşayan Türklerin yabancı değil, birer Avusturyalı olduklarını belirtti.