Avrupa Helal Sertifika Kurumları Birleşiyor

Avrupa Helal Sertifika Kurumları Birleşiyor

Avrupa ülkelerindeki helal sertifika kurumları aralarında işbirliğini pekiştirecek bir birliğin ilk adımlarını attı.


Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Belçika, Avusturya, Danimarka, İspanya, Bosna Hersek ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa ülkelerindeki helal sertifika kurumları aralarında işbirliğini pekiştirecek bir birliğin ilk adımlarını attı.

Avrupa'nın helal gıda sertifika kurumları temsilcileri, ev sahipliğini Halal Control e.K.'nin yaptığı bir günlük çalışma programını, tarihi bir karara imza atarak tamamladı. Temsilciler, 24 Şubat 2010'da Belçikada tekrar toplanarak Helal Gıda Kurumları Birliği'nin adı ve hazırlanacak tüzüğünü onaylayacak. Böylece, 'European Association of Halal Certifiers' yürürlüğe girmiş olacak.

Türkiye'den Gıda ve İhtiyaç Malzemeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) adına toplantıya katılan Dr.Hüseyin Kâmi Büyüközer, bu önemli gelişmenin arka planında GİMDES'in 25-26 Nisan 2009'da İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Helal Gıda Konferansı'nın 'Tek Ses Tek Yürek' olan ana temasını görmenin mutluluk verici olduğunu kaydetti. GİMDES tarafından düzenlenen konferansta bütün dünya Müslümanlarını birliğe, bir olmaya, tek bir Helal Standardında buluşmaya çağırdıkmarını anlatan Büyüközer, "Bu çağrımızın bugün önemli bir semeresinin mutluluğunu yaşadık." diye konuştu.

"HELAL GIDA KONSEYİ GENEL KURULU, 2010'DA İSTANBUL'DA YAPILACAK"

Bu arada, Büyüközer'in verdiği bilgilere göre, GİMDES önümüzdeki ayda da önemli bir hizmete imza atmaya hazırlanıyor. Her yıl Almanya Köln şehrinde gerçekleştirilen dünyanın en büyük Gıda Fuarlarından biri olan ANUGA fuarı bu yıl ilk defa Uluslararası bir platformda 'Helal Gıda Konferansı'na ev sahipliği yapacak. Fuarın sponsorlarından olan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın da Helal Gıda Konferansı'nda konuşma yapması bekleniyor.

Kasım ayında ise geçen yıl Tayland'ın Başkenti Bangog'ta yapılan Helal Gıda Konseyi'nin (WHC) yıllık genel Kurulu bu yıl Çinde yapılacak. GİMDES üye sıfatı ile bu Genel Kurul Toplantısına katılacak. Bangog toplantısında alınan karar çerçevesinde, 2010 yılındaki WHC Genel Kurul Toplantısı Türkiye'de yapılacak. GİMDES, İstanbul'un 'Kültür Başkenti' etkinliklerinin yoğun bir şekilde yaşanacağı bir yılda Uluslararası Helal Sertifikasyon' toplantısına yapacağı ev sahipliği için şimdiden çalışmalarına başladı.