Asker'in Sigortasını Devlet Ödeyecek

Asker'in Sigortasını Devlet Ödeyecek

Milli Savunma Yılmaz 'Zorunlu askerlik hizmetini yapanların, sigorta primlerinin Bakanlıkça yatırılması için yaptıkları çalışma ve bakanlıklara gönderdikleri yazıyı açıkladı.



Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, zorunlu askerlik hizmetini yapan Mehmetçiklerin, sigorta primlerinin Bakanlıkça yatırılması için çalışma yaptıklarını ve diğer bakanlıkların görüşlerine sunduklarını bildirdi.

Bakan Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda, Harp Akademileri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Yılmaz, zorunlu askerlik hizmetini yapan Mehmetçiklerin, askerlik süresi boyunca sigorta primlerinin Bakanlıkça yatırılması için çalışma yaptıklarını ve diğer Bakanlıkların görüşlerine gönderildiğini bildirdi. Yılmaz, ''Yani diyoruz ki milleti işinden alıyoruz, işinden aldığımıza göre, bunun sigorta primlerini yatırmamız da çok normal'' dedi.

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz'ın, teklifte, 'Harp Akademileri ve Komutanlık ve Karargah Subaylığı Öğrenimine Girişe Engel Haller'' bölümünde, ''eşinin durumu'' unsurunun çıkarıldığını belirterek, ''Bunun fiilen türban meselesi olduğunu biliyoruz. Orduevlerine yönelik kılık kıyafette de bir yönetmelik değişikliği yapılmıştı. Dinsel temele dayalı bir ordu mu yaratılmaya çalışılıyor'' sorusuna, Bakan Yılmaz, şu yanıtı verdi.

''Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir. Bu Anayasadaki ilkelere hepimiz bağlıyız. Anayasaya sadakatten ayrılmayacağımıza hepimiz yemin ettik. Bu nedenle hiç kimseden şüphe duyulmaması lazım. Yapılan yönetmelik değişikliği... Orduevinde düğün yapılıyor. Bu düğünün de davetlileri oluyor. Şimdi bir kimseyi herhangi bir sebeple, düğünün misafirlerini kapıda tutmak güzel bir görüntü olur mu? Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti'ni mevcut durumdan daha ileriye götürmek, çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine yükseltmeye çalışıyoruz. Bundan bizim şüphemiz yok. Başkalarının şüphesi varsa... 10 yıldır iktidardayız. Böyle bir şey olmadı. Diğer ülkeler bizim ülkemizden ilham alıyor, esinleniyor. Böyle korkulardan uzaklaşmak gerekir. Yoksa 'Sen dışarıda, sen içeride kal' dersek, ayrımcılık oluşur ki bu bence bu, Türkiye'yi ileriye götürmez. Fakat bir olursak birlik olursak inşallah evlatlarımıza daha güçlü bir Türkiye bırakırız. Ayrıca bu teklifi hazırlarken, Genelkurmay Başkanlığı'ndan ve diğer ilgili kimselerin görüşlerini de aldık.''

-Bedelli askerlik-

Bakan Yılmaz, başka bir soruyu yanıtlarken, bedelli askerlik uygulaması ile ilgili yasa çıktığında, 460 bin kişinin bu yasa kapsamına girdiğini, 100 bin kişinin başvurmasını beklediklerini açıkladıklarını anımsattı.

Yılmaz, 15 Haziran itibariyle bedelli askerlik için 69 bin 235 kişinin başvurduğunu belirterek, ''Bizim beklentimizin yüzde 70'i başvurmuş. Dolayısıyla bu sürenin ilave bir şekilde uzatılması gibi bir düşüncemiz yok'' dedi.

Yılmaz, askeri okullarda Atatürkçü olanlara ''uyduruk nedenlerle'' disiplin cezası verildiğine ilişkin iddiaya da ''Bu ülkenin kuruluşunda hizmeti geçenlerin Allah mekanlarını cennet etsin. Bizim onlara şükran borcumuz var. Hiç kimsenin dışlanması gibi bir durum olamaz. Böyle düşünüyorsak doğru yapmıyoruzdur. Silahlı kuvvetlerimiz, Anayasada belirtilen ilkelere en sadık kuruluştur'' karşılığını verdi.

İsmet Yılmaz, harp okulundan ayrılan öğrencilerin tazminat ödemesi konusunda yönetmelik çalışması olduğunu söyledi. Yönetmeliğe göre, mevcut durumda harp okullarından ayrılan öğrenciler 55 bin TL öderken, şimdi bu tazminatın 39 bin TL'ye düşürüleceğini ifade eden Yılmaz, ''Astsubay okulları için ise 22 bin TL'den 15 bin TL'ye düşürülmektedir. Askeri liselerden ayrılanlar 33 bin TL ödemektedir, onda herhangi bir değişiklik yoktur'' diye konuştu.

aa