Ahrar Şam, Tahrir Şam  Arasında Şiddetli Çatışma

Ahrar Şam, Tahrir Şam Arasında Şiddetli Çatışma

Muhaliflere ait Enabbaladi adlı sitenin haberine göre Ahrar Şam, eski müttefiki Heyetu’t- Tahrir Şam’ı ateşkesi bozarak İdlib’in Cebel Zaviye ilçesinde kendisine ait mevzilere saldırmakla suçladı.

Muhaliflere ait Enabbaladi adlı sitenin haberine göre Ahrar Şam, eski müttefiki Heyetu’t- Tahrir Şam’ı ateşkesi bozarak İdlib’in Cebel Zaviye ilçesinde kendisine ait mevzilere saldırmakla suçladı.

Muhalif haber kaynakları, İdlib’in batısındaki Ermenaz beldesinde düzenlenen bombalı araç saldırısında çok sayıda Ahrar Şam militanının öldüğünü ve yaralandığını duyurdu.

Haberde Ahrar Şam’ın İdlib’in güneyindeki Hazarin beldesini Tahrir Şam’dan geri almak için çok sayıda tankla saldırı başlattığını bildirildi.

2015 yılında Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar’ın girişimiyle Fetih Ordusu adı altında birleşen Ahrar Şam ve Nusra Cephesi, 2015 yılının nisan ayında İdlib’i ele geçirmişti.

Astana görüşmelerine katılan silahlı grupların Nusra ve IŞİD’i terörist örgüt olarak tanımaları üzerine Fetih Ordusu içindeki bazı gruplar ile ismini ‘Şam’ın Fethi Cephesi’ şeklinde değiştiren Nusra Cephesi ile ‘Heyetu’t- Tahrir Şam’  adı altında koalisyon kurmuştu.

Halep’in 2016 yılının aralık ayında kaybedilmesinden Ahrar Şam ve müttefiklerini sorumlu tutan Heyetu’t- Tahrir Şam, bu gruplara yönelik saldırılar başlatmış; ancak daha sonra taraflar arasında ateşkes yapılmıştı.

Tahrir Şam’ın Ermenaz beldesine yaptığı bombalı araç saldırısının ardından Ahrar Şam’ın da Hazarin beldesine yaptığı saldırı üzerine taraflar arasındaki çatışmaların Serakıb, Sermada, Han el-Sebel, Eriha ve Babu’l Hava çevresine yayıldığı bildiriliyor.

Nusra Cephesi ve müttefiklerinden oluşan Tahrir Şam’ın Harim, Azmarin, Dana, Hubeyt ve Tel Ammar beldelerini Ahrar Şam’dan geri aldığı bildiriliyor.

Enabbaladi haber sitesi, taraflar arasında bugün öğleden sonra İdlib’in Salkin ilçesinde de çatışmaların başladığını bildirdi.

Taraflar arasında yaşanan çatışmanın Halep kırsalına da sıçradığının belirtildiği haberde Tahrir Şam’ın Halep’in güneybatısındaki İkarda beldesini Ahrar Şam’dan aldığı bildirildi.

Habere göre Tahrir Şam ile Ahrar Şam arasındaki çatışmaların Bab el-Hava sınır kapısına doğru yayılması üzerine, Türkiye, Cilvegözü sınır kapısını kapattı.

Tahriri Şam, bugün İdlib’in Cebel Zaviye ilçesinde Sukur Şam’a ait bir tankı imha ettiğini açıklarken, Ahrar Şam da bugün İdlib’in Sermada ve Halep’in el-Ertab beldelerini Tahrir Şam’dan geri aldığını öne sürdü.

Ahrar Şam Sözcüsü Muhammed Ebu Zeyd, dün yaptığı açıklamada Tahrir Şam’ın Cebel Zaviye’ye güç göndererek Hazarin kontrol noktasını ele geçirdiğini ve Maarrata beldesindeki Ahrar Şam mevzilerine saldırdığını söylemişti.