Ahmed Mesud: Taliban içinde Bölünme Var /Röportaj

Ahmed Mesud: Taliban içinde Bölünme Var /Röportaj

Ahmed Mesud: Taliban içinde bölünme var / Afganistan için Afgan çözümü arıyorum

Afganistan Ulusal Direniş Cephesi lideri Ahmed Mesud Afganistan toplantısına katılmak üzere Viyana'da Euronews'e şunları söyledi:

Euronews: Bugünkü konuğum birçokları için Afganistan'da nesiller arası özgürlük ve egemenlik mücadelesinin bir simgesi. Afganistan Ulusal Direniş Cephesi lideri Ahmad Massoud, Euronews ile yaptığınız sohbet için teşekkür ederiz.Bugün konuşurken ülkeniz köklü bir değişim geçirdi. 20 yıllık yabancı güçlerin varlığından sonra Afganistan bir kez daha Taliban'ın kontrolü altına girdi. Kişisel hayatınız da mahvoldu ve ayrılmak zorunda kaldığınız Panjshir eyaleti Taliban tarafından ele geçirildi. Bu değişikliklerin başlangıcı olan 15 Ağustos 2021'den neler hatırlıyorsunuz?

Ahmed Mesud: Kabil'deydim ve mümkün olan son ana kadar orada kaldım. Ben ve Kabil'deki birçok insan barışçıl bir iktidar devrini umuyorduk. Afganistan Cumhuriyeti'nden barış ve diyalog fırsatı sağlayacak geçici bir hükümete sorunsuz bir şekilde yetki devri ve belki de Taliban'ın fiili payı dikkate alınarak bir seçim daha yapılması veya yeni bir hükümet kurulması. Ama ne yazık ki, hükümetin çökmesi, yanlış hesaplar ve Taliban'ın silaha sarılarak sorunları barışçıl olmayan yollarla çözme niyeti bu felaketle sonuçlandı.

Euronews: Bildiğim kadarıyla baban gibi sen de Taliban ile pazarlık etmeye çalıştın ve onlar sana hükümetlerinde bir pozisyon teklif ettiler. Bu konuda daha fazla açıklayabilir misiniz?

Ahmed Mesud: Panjshir Vadisi'ne gittiğimde Taliban beklendiği gibi Bay Eşref Ghani'ye karşı propaganda yapıyordu. Negatif propagandalarının odak noktası, Bay Ghani'nin pasifist olmadığıydı. Elbette biz de dahil olmak üzere Sayın Ghani'nin tüm muhalif grupları onun yönetim biçiminden memnun değildi ve bu yolun sonunda çöküşe yol açacağından emindik. O zaman, barış görüşmelerinin yürümemesinin belki de Ghani'nin suçu olduğunu düşündüm. Artık halkımı temsil etme fırsatı olduğu için diyalog ve müzakere yolunu izledim. İlk başta, sürekli olarak Şeriat ve İslam'ı eleştiren Taliban ile konuşmak için Afgan alimlerini arabulucu olarak kullanmaya çalıştım, ancak başarısız oldu. Sonra belki İslam alimleri diplomatik çerçevede yer almadığı için arabuluculuklarının etkili olmadığını düşündüm. Sonuç olarak, onlarla müzakere etmek için siyasi bir heyet gönderdim, ancak onlar tarafından kabul edilmedi. Sonunda kendim doğrudan harekete geçtim.

Euronews: Kiminle görüştünüz? Tabii ifşa edilebilirse...

Ahmed Mesud: Bay Motaghi (Amir Khan Motaghi, Dışişleri Bakan Vekili), Shahabuddin Delawar (Maden ve Petrol Bakanlığı Başkanı), Ghiyath, Anas Haqqani (Taliban'ın kıdemli bir üyesi) ve Khalil Haqqani ( Göç İşleri Bakanlığı Başkanı). Taliban'ın içinde bir bölünme olduğuna inanıyorum, bu yüzden bazen bir tarafla konuştuğumda, "Hayır, biz dediğiniz gibi değiliz, başka bir grubu kastediyorsunuz" dediler ve diğer tarafla konuştuğumda, Biz savaşan o grup değiliz. " dediler Ne yazık ki, bu ikiyüzlülük hep içlerinde olmuştur.

Euronews: Kabil'in düşmesinden birkaç gün sonra, Panjshir'den Washington Post'a şöyle yazdınız: "Babamın izinden gitmeye hazırım... Biz Mücahidler yeniden Taliban'la yüzleşmeye hazırız... Mühimmat ve silah depolarımız var Babamdan toplayabileceğimiz zamanı başlattık..." O bağlılık için verilen mücadele neydi? Şu anda konuştuğumuza göre direnişin konumu nerede?

Ahmed Mesud: Direniş, Taliban'ın sürekli olarak inkar ettiği bir şey... ama gerçek şu ki onları yakalayabildik, helikopterlerini bile düşürebildik, Hindukuş'un sert kışlarından sağ çıkmayı başardık. Herhangi bir dış yardım almadan kurtulduk.

Euronews: Uluslararası toplum sizin isteklerinize kayıtsız mı kaldı yoksa bu sizin tercih ettiğiniz bir durum mu?

Ahmed Mesud: Hiçbir sağduyu hiçbir şeye ihtiyacımız olmadığını söylemiyor, tabii ki yardıma ve desteğe ihtiyacımız var, ama sorun şu ki, hepimizin bir araya gelmemiz gerektiğine hâlâ kuvvetle inanıyorum. Bu, uluslararası toplumun mevcut durumdan memnun olmayan tüm Afgan elitleriyle birlikte Afganistan'ın geleceği için bir yol bulması gerektiği anlamına geliyor.

Euronews: Yani temelde Afganistan için bir Afgan çözümü arıyorsunuz...

Ahmed Mesud: Evet, kesinlikle.

Euronews: ABD "bitmeyen savaşını sona erdirdiğini" söyledi, ancak teröre karşı savaş henüz bitmedi. Bölgede yaşananlara tanık oluyoruz. El Kaide'nin ülkenizde aktif olduğu ve diğer grupların muhtemelen Afganistan'da Taliban'ın gölgesi altına sığındığı gerçeği de dahil olmak üzere, Taliban'ın geri dönüşünün tehlikeleri konusunda uyarıda bulundunuz. Sizce dünya neden bu sözleri dinlemiyor ve kimse bir şey yapmıyor?

O dönemde yaşananlara ya da 2. Dünya Savaşı sonrası döneme daha yakın olan nesil, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin önemini kavramıştı. Özgürlük ve demokrasiyi modern dünyanın doğal bir özelliği olarak görmediler. Aksine, dökülen kanın bedelini biliyorlardı. Bu nedenle Sovyet işgali sırasında dünya Afganistan halkının yanında yer aldı. Dünya da terörle mücadelede Afganistan'ın yanında yer aldı.

Ama aradan 20 yıl geçti ve biz yeni neslin her şeyi olduğu gibi kabul ettiğimize inanıyorum. Yeni dönemde olduğu gibi Avrupa'da da çok az değişiklik oldu. Böylece birçok fedakarlıkla elde edilen hayatın, demokrasinin ve özgürlüğün değeri unutuldu. Uzun yıllardır Avrupa'da yaşıyorum ve bu tutumu gençler arasında ilk elden deneyimledim.

Ayrıca dünya son 20 yılda Afganistan'da başarılı olmak için elinden geleni yaptı ama sonunda başarısız oldu. Yani artık hiç umut kalmadığını düşünüyor. Ancak Afganistan hala kurtarılabilir, ancak uzun süre değil.

Euronews: Afganistan nasıl kurtarılabilir? Ülkenizi kurtarmanın ön koşulları nelerdir?

Ahmed Mesud: Dünyanın Taliban'a ve onların taleplerine sıkıca karşı durması gerektiğine inanıyorum. Dünya, Taliban'la tek tek ülkeler olarak değil, birleşik bir topluluk olarak yüzleşmeli ve ayrıca Afganistan için gerçek bir çözüme ulaşmak için Afganistan'ın tüm tarafları ve taraflarıyla etkileşime geçmelidir.

Babam 2001 yılında Fransa'ya geldiğinde, o dönemdeki Afgan hükümetine destek verilmesi ve uluslararası güçlerin varlığı olmadan terörle mücadele edilmesi gerektiğini şiddetle vurguladı, çünkü Afganistan'da uluslararası güçlerin varlığının Afganistan'ı bir savaş alanına dönüştüreceğini biliyordu. . Aynı zamanda, birçoğunun oyunlarında ve programlarında pek uyumlu olmadığını hepimizin bildiği büyük güçlerin rekabeti için bir alandır. Ancak şimdi Afganistan'daki uluslararası güçlerin varlığı sıfıra ulaşmış ve değişmeye çalışma fırsatı sağlanmıştır. Halk arasında yeni nesil, özellikle kadınlar statükonun devam etmesini istemiyor. Bu yüzden kazanacağız, başaracağız, ancak çok geç olmadan küresel ilgi ve desteğe ihtiyacımız var.

Euronews: Batı ile ortak değerler için verilen mücadelenin sıra dışı bir sembolü olan babanızdan bahsettiniz. Baban hayatta olsaydı her şey farklı olur muydu sence?

Ahmed Mesud: Kesinlikle. Şu anda hayatta olsaydı ve özellikle ömrünün sonunda sahip olduğu yetenek ve kapasiteyle, yani her şeyden önce sahip olduğu meşruiyet ve askeri deha ile, hayatının sonlarında çeşitli zamanlarda yaptığı gibi. Özellikle basınla yaptığı görüşmelerde ve ayrıca Avrupa gezisi sırasında Taliban'ın artık bizi askeri olarak yenebilecek güce sahip olmadığını vurguladı. Bu nedenle ömrünün son yılında askeri olarak yenilmeyeceğinden emindi. Bu nedenle Avrupa'ya yaptığı gezi, Afganistan'da tüm tarafların bir araya gelerek yeni bir hükümet kurması için yeni bir dönem ve dönem başlatmak amacıyla yapıldı. Çünkü Kabil'i ele geçirmek ve kendi hükümetini kurmak istemiyordu. İç gruplara ek olarak, temelde tüm Afgan diasporasının (Afganistan dışındaki göçmenler topluluğu) rızası ve istekleriyle bir hükümet kurmak istedi.

Euronews: Ahmed Şah Mesud nasıl bir babaydı? Ondan ne hatırlıyorsun?

Ahmed Mesud: Ondan çok şey hatırlıyorum. Nezaketini hatırlıyorum, çok katı bir öğretmen olduğunu ve bana sanat, şiir ve edebiyat öğrettiğini hatırlıyorum. Fars edebiyatını severdi, tasavvuf şiirini severdi ve çok güçlü bir adamdı. Babamın bir karizması vardı, onun yanındayken rahatlamış hissediyordun ve kendi kendine "O burada, hiçbir şey olmayacak" dedin. Panjshir'in tamamen Taliban tarafından kuşatıldığı ve herkesin onu ele geçirmeye çalıştığı çok zor bir zamanda hatırlıyorum, Panjshir halkı mutlu ve gülümsüyordu ve nedenini sorduğunuzda: "O burada ve sorunu çözecek. " Çünkü Rusları yenebilirse, yakında tüm baskıyı hafifletebileceğini düşündüler. Öyle biriydi. O bir umut ışığıydı. O bir sevgi ışığıydı ve çok nazik ve çok ılımlıydı.

Euronews: Babanı kaybettiğinde, 12 yaşındaydın, ailen çok acı çekti, bu yüzden hayatının senin yaşındaki normal bir adamınki gibi olmadığını hayal ediyorum. Neden hala bunu yapıyorsun? Afganistan hala savaşmaya değer mi?

Ahmed Mesud: Bu konuşmadan önce Afganistan gezinizden bahsettiniz ve Afganistan'a çok çabuk aşık olduğunuzu söylediniz. Ben oradan geliyorum ve bazılarının lanetli saydığı bir ülkeye aitim ama o ülkede ve o insanların arasında, bir insanın hayatı kadar değerli olduğuna inandığım insanlar arasında doğduğum için çok şanslı hissediyorum,

Kaynak:Haber Kaynağı