Afganistan'da  Savaş Suçu  İşleyen  Asker Tutuklandı

Afganistan'da Savaş Suçu İşleyen Asker Tutuklandı

Afganistan'da savaş suçları işleyen Avustralyalı bir asker tutuklandı

Afganistan'da savaş suçları işlemekle suçlanan eski bir Avustralyalı asker, Ortadoğu ülkesindeki ordunun olası ihlallerine ilişkin soruşturma kapsamında Pazartesi günü tutuklandı.

ISNA'ya göre, Figaro'ya atıfta bulunan Avustralya Federal Polisi, 41 yaşındaki askerin savaş suçlarından suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezasına çarptırılabileceğini duyurdu.

Askerin Tutuklanması, bir iç soruşturmanın (iki yıldan fazla) 39 Afgan sivil ve mahkumun Avustralya özel kuvvetleri tarafından kanuna aykırı bir şekilde öldürüldüğünü ortaya çıkarmasından sonra geldi.

Polis, bu soruşturmanın Afganistan'da 2005-2016 yılları arasında işlenen savaş suçlarıyla ilgili olduğunu açıkladı. Eski askere yöneltilen suçlamalar, 2012 yılında merkezdeki Uruzgan ilinde bir kişinin öldürülmesiyle ilgili.

2020'de başlatılan bir soruşturma, infaz iddialarını, askerler arasında öldürmek için rekabeti ve Avustralya askerleri tarafından işkence vakalarını ortaya çıkardı.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra, Amerikalılar ve müttefikleriyle birlikte Taliban, El Kaide ve diğer gruplara karşı savaşmak için Afganistan'a 26.000'den fazla Avustralya askeri konuşlandırıldı.

KAYNAK: TEVHİDHABER