'Abhazya değil Gürcistan silahsızlandırılmalı'

'Abhazya değil Gürcistan silahsızlandırılmalı'

Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, Abhazya’nın Rusya ile askeri işbirliğini eleştirenlere “Askeri tehdit oluşturan hiçbir zaman Abhazya olmadı, asıl askeri tehdit arz eden Gürcistan’ın silahsızlandırılması konuşulmalı” yanıtını verdi.

Abhazya Dışişleri Bakanı, bu açıklamayı AB'nin Abhazya-Rusya askeri işbirliğine çatmasına paralel olarak Gürcistan'ın 'entegrasyon bakanı' ve devlet başkanın ayrılıkçı sorunların çözümü konusundaki özel temsilcisi Temur Yakobaşvili'nin "Abhazya'nın silahtan arınmış bir bölge ilan edilmesi gerekiyor" şeklindeki çağrısı üzerine yaptı. Şamba, "Abhazya her zaman var olan problemlerin çözümü konusunda barışçıl çözümden yana oldu. Biz her zaman Gürcistan'a barış teklif edip askeri harekatların tekrarlanmaması konusunda garantisi sunan bir anlaşmanın imzalanması çağrısında bulunduk. Ancak Gürcsitan çeşitli bahanelerle her zaman bu belgeyi imzalamaktan kaçındı" diye konuştu.

Şamba Moskova ile askeri işbirliğini de "Biz istikrar ve güvenliğin sağlanması konusunda garantiyi Rusya Federasyonu ile işbirliğinde görüyoruz" diye savundu.
Gürcü mültecilerin geri dönüşüyle ilgili de Şamba, uzun yıllardır Abhazya'nın bu meseleyi çözmeye çalıştığını ve bugün de uluslararası teamüllere uygun olarak çözmeye devam ettiğini belirtip ekledi: "Biz mülteci problemini, ülke güvenliğine bağlı çıkarlarımızı göz önünde bulundurarak çözeceğiz." Abhazya yönetiminin inisiyatifi ile 1 Mart 1999'da başlayan tek taraflı dönüş sonucunda Gal'e şu ana kadar 55 bin mülteci döndü. 200 kadar Gal vatandaşı da Abhazya Cumhuriyeti kimliği aldı.

Ajans Kafkas