Abhaz Diasporasından Babacan'a Mektup

Abhaz Diasporasından Babacan'a Mektup

Kafkas-Abhaz Dayanışma Komitesi, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın 17-24 Ekim tarihlerinde yapacağı Türkiye ziyareti vesilesiyle Dışişleri Bakanı Ali Babacan’a mektup yazıp...

Kafkas-Abhaz Dayanışma Komitesi, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın 17-24 Ekim tarihlerinde yapacağı Türkiye ziyareti vesilesiyle Dışişleri Bakanı Ali Babacan’a mektup yazıp diasporanın beklentilerini iletirken, Türkiye’nin bugüne kadar izlediği Gürcü yanlısı politikayla sürdürdüğüni iddia ettiği yanlışlara parmak bastı.

Komite Başkanı İrfan Argun imzasıyla gönderilen yazıda, “Bize göre Türkiye Cumhuriyeti’nin gerek kendi çıkarlarını gerekse vatandaşları olan bizlerin çıkarlarını yeterince gözetmediği sadece oyalama taktiği ile yaklaşıldığı görülmektedir. Bizlerin ve Abhazya'nın yok sayılması, Türkiye’nin Abhazya’ya karşı takındığı katı ve taraflı tutum camiamız için son derece kırıcı olmuş Abhazya’da ve bizlerde güvensizlik duygusu yaratmıştır. Oysaki tüm dünyanın müdahil olmaya çalıştığı bu soruna, sınır komşusu olması, barındırdığı nüfus, bölgesel çıkarları ve benzeri daha birçok nedenle müdahil olması gereken Türkiye'nin yaklaşımı, vereceği mesajlar çok büyük önem arz etmektedir” denildi.

 

Komitenin mesajı şöyle devam etti:

“Bilindiği gibi Abhazya savaşta yakılmış, yıkılmıştır ve tarihi değerleri talan edilmiştir. Bu durumun devamı adına Gürcistan'ın Bağımsız Devletler Topluluğu’na koydurduğu, ülkemizin de anlayamadığımız bir şekilde uygulayıcısı olduğu bir ambargo mevcuttur. Son dönem gelişmelerine bakıldığında her geçen gün bağımsızlığını ve devlet yapısını güçlendiren Abhazya’ya karşı devam ettirilen bu ambargo artık Abhazya'dan çok bizleri etkiler duruma gelmiş, dolayısıyla zararı vatandaşı olduğumuz ülkemize olmuştur. Bugün gelinen noktada durumun öncelikle Türkiye Cumhuriyeti’nin ve bizlerin çıkarları dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. İlk aşamada Türkiye tarafından Avrupa Birliği ve ilgili diğer ülke ve uluslararası yapıların yaptıkları gibi Gürcistan ve Kafkasya’ya bakışta ve yapılan yardımlarda gelecekte telafisi zor sonuçların doğmasının önüne geçecek adımlar atılması gerekmektedir. Bu çerçevede Abhazya'ya verilecek ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel desteklerle denge sağlanmalıdır. Bu yönde atılacak adımlar ve verilecek mesajlarla güven yeniden tesis edilecek ve işbirliği yönünde doğru adımlar atılmasının önü açılacaktır.

Sayın Devlet Başkanı Bagapş'ın Türkiye ziyareti bu anlamda büyük önem taşımaktadır. Gezi Türkiye'nin özelde Abhazya’nın genelde Kafkasya politikasını daha etkin, başarılı ve sağlıklı bir yapıya dönüştürebilmesinde bir adım, bir fırsat olarak görülmelidir. Devlet Başkanı ve heyeti Türkiye’deki kardeşleri tarafından gerektiği şekilde ağırlanacaktır. Beklentimiz Devletimiz ve kurumlarının da  bir fırsat olan bu geziye gerekli değeri vermesidir. Ertelenen ziyaret öncesinde Komitemizin çeşitli girişimlerine rağmen ne yazık ki herhangi bir sonuç alınamamıştır. Bu çaba, Sayın Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın gerçekleştireceği tüm temasların Türkiye–Abhazya ilişkilerini yeni ve istenilen boyuta taşımasını sağlamak, bölge barışı ve istikrarına katkıda bulunmak, adaletsizliğin diasporada oluşturduğu duyguyu silmek içindir. Bu katı ve anlaşılmaz tutumun amacı milletimizi umutsuzluğa sevk etmekse bilinmelidir ki Abhazya Cumhuriyeti yılgınlığa düşmemiş, yolundan dönmemiş, hiçbir tehdide boyun eğmemiştir ve izlediği yoldan dönmeyecektir. Abhazya Cumhuriyeti’nin kurucusu olan bu millet yılgınlığa düşecek, tehditlere boyun eğecek bir millet değildir. Sizden isteğimiz konuyu dikkatle yeniden gözden geçirmeniz ve konuya hak ettiği ilgiyi göstermenizdir.”

 Türkiye’den talepler

 Dışişleri’ne somut önerilerde bulunan Komite, beklentilerini şöyle sıraladı:

- Dünyada meydana gelen yeni dönüşümler çerçevesinde adımlar atılması ve Abhazya’nın tanınmasının da bu çerçevede değerlendirilmesinin önemine inanıyoruz.

- Abhazya Devlet Başkanı Sn. Sergey Bagapş’ın Türkiye’ye ziyaretine bakanlığınızın özel bir ilgi göstermesini önemsemekte ve bunun olumlu bir ses getireceğine inanmaktayız.

- Kafkasya’nın Gürcistan merkezli olarak yeniden bir karmaşa ortamına sürüklenmemesi amacıyla tek taraflı olarak yapılan silah yardımına son verilmelidir. Aksi takdirde aynı düzeyde yardım Abhazya Cumhuriyetine de yapılarak denge sağlanmalıdır.

- Yukarıda değinilen ambargonun bizler açısından en rahatsız edici boyutu olan ulaşım sorunu gözden geçirilerek bir çözüme ulaştırılmalıdır. Karadeniz kıyısından, Trabzon ve Samsun gibi limanlardan başkent Sohum’a ulaşımın sağlanması bölgenin dünyaya açılmasını ve bizlerin de atavatanımıza insani koşullarda ulaşmamızı, Türkiye’nin bölgede etkinliğinin artmasını sağlayacaktır. Havayolu ulaşımının sağlanması ise daha çarpıcı bir adım olarak büyük bir önem arz etmektedir.

- Ulaşımın serbestleşmesi çerçevesinde, ticareti de canlandıracak bir adım olarak, Türkiye’nin liman ve gümrüklerin onarımı konusunda sağlayacağı her türlü destek dostluk göstergesi olarak algılanacaktır.

- Açılacak karşılıklı temsilcilikler, diplomatik, siyasi ve kültürel ilişkileri geliştirecek, hayatı kolaylaştıracak, aracısız görüşme kanalları açacaktır.

- Ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi adına, aynı zamanda, Abhazya’da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Abhazya’ da banka şubesi açılması Türkiye ile olan ekonomik bağları güçlendirecektir.

- Sohum Üniversitesi’nin onarımının yapılarak gerekli eğitim ve öğretim teçhizatının sağlanması atılacak en sağlıklı adımlardan biri olacaktır. Buna bağlı olarak üniversite yurt binasının onarımı da aciliyet arz etmektedir.

- Gençler için spor kompleksleri inşası kalıcı olumlu bir imaj yaratacaktır.

- Türkiye ile daha yakın ilişkilerin tesisi için TV yayınlarının izlenmesini sağlayacak adımlar atılması önemlidir. Eş zamanlı olarak Abhaz kanallarının Türkiye’den de izlenebilir kılınması karşılıklı etkileşimi güçlendirecektir. Bu çerçevede TV-Radyo yayınları için Türksat’tan bir hat tahsisi çok önemlidir.

- Karşılıklı kültürel faaliyetlerin desteklenmesi ve canlandırılması aradaki bağları sıkılaştıracak ve kültürel bir birliktelik yaratacaktır. Bu çerçevede Türkiye’de tahsis edilecek Diaspora ya da Abhaz Evi türü bir yerin tahsisi dikkat çekici olacaktır.

- Her türlü dispanser, poliklinik, diyaliz merkezi sağlık araç gereci desteği halkın Türkiye’ye olan muhabbetini artıracaktır, insani destek olacaktır.

- Abhaz devlet görevlilerine Türkiye'de ilgili birimlerce eğitim verilmesi kurulmuş olan devlet yapısına destek olacaktır. (Ajans Kafkas)