Abdurrahman Dilipak: Zilhicce Yazıları 6

Abdurrahman Dilipak: Zilhicce Yazıları 6

Habervakti.com yazarı Abdurrahman Dilipak'ın yazısını iktibas ediyhoruz

Abdurrahman Dilipak: Zilhicce Yazıları 6/HABERVAKTİ.COM

Her peygamberin hayata hazırlanışı farklıdır. Hz. Nuh farklı, Hz. İbrahim farklı, Hz. Lut farklı, Hz. Yusuf, Hz. Musa (cümlesine selam olsun) hepsinin hayat hikayesi farklı. Hz. Muhammed (sav) son peygamber olarak farklı özelliklere sahip. Her peygamberin hayatı, her kişi ve topluluk için çağlar aşan bir örnekliğe ve yol gösterici özelliğe sahiptir.
Onlar; yaratanın yaratılana vahyettiği yaşama biçimini öğreten ve örnekleyen kişilerdir. Onlar yaşayan vahiy örnekliğidir. Aslında bize düşen de “veresetül enbiya” olmaktır. Nebi ve resullerin manevi mirasçıları olmakla emrolunduk.

Kitap, Allah'ın açıklanmış rızasının beyanıdır. Biz ise O'nun rızasının vesilesi olmak üzere yaratıldık. Galu Bela’da elestü bezmindeki ikrarımız bununla ilgilidir.

Kur’an-ı Kerim'de Fatihadan hemen sonra Bakara suresi gelir. Kitabın en uzun suresidir ve burada en çok sözü edilen, hayatından örnekler verilen kişi Hz. Musa ve onunla birlikte, onun yaşadığı dönem ve sonrası yaşananlar ile ilgili olarak kavmi ve yaptıkları ayetlerde konu edilmiştir.


Hz. Musa’yı onun için daha yakından tanımak gerek. Jakobett/Yokebed/Yoheved onun annesi idi. Saffet, itikat timsali bir kadın... Cebrail onunla da konuşur. Meryem ise ablası. Cesaret timsali bir abla. Düşünsenize Meryem adı daha sonra İmran ve Hanne'nin kızları ve İsa (as) annesinede ad olacaktır. Meryemce bir duruş sahibi bir kadın. Asiye. Firavun'un karısı. Koruyucu anne. Akıl, ilim, hikmet, siyaset sahibi bir kadın. Bir Şehid! Hz. Musa’nın zevcesi ise Safura. Şuayb aleyhisselamın kızı ve Hz. Musa’nın Zevcesi. Tabiri caizse Safura annemiz, Muhammed Yıldırım hocanın deyişi ile Hz. Muhammed’in (as) Hatice’sine benzer bir kadındır. Ya da Hz. Hatice Safura annemize benzetilebilir. Hz. Harun (as) Hz. Musa’nın abisi. Hz. Harun’un zevcesi Elişeba / Elişeva ile evlenmiş; Nadab, Abihu, Eleazar ve İtamar adında dört oğlu olmuştur (Çıkış, 6/23; Sayılar, 3/2). Hz. Mûsâ'nın Medyen'deki ikameti döneminde Hz. Hârûn Mısır'da kalmıştır. Hz. Harun daha sonra “yardımcı peygamber” olacaktır.


Tevrat’taki bilgilere göre Levi ailesinden Amram ile Yokebed’in oğlu olan Hârûn Hz. Mûsâ’nın erkek kardeşidir. Mûsâ’dan üç yaş büyük, kız kardeşi Miryam’dan (Meryem) küçüktür (Çıkış, 6/20; 7/7). Mısır’da İsrâiloğulları’na baskı uygulayan Firavun (muhtemelen 2. Ramses’in babası 1. Seti) zamanında ve İsrâiloğulları’nın erkek çocuklarının öldürülmesi emrinden önce dünyaya gelmiştir.

Kadınlar!
Ah kadınlar!
Kadınlar çocuk doğurmaz bir toplumu doğururlar.
Her kadın ve erkek bir başka kadının eseridir. O çocuklar annelerine Allah'ın emanetidir.


Keşke anneler çocuklarının elbisesinin temizliğine gösterdiği özeni, onların kalbinin temizliğine de gösterselerdi. Onların karınlarını doyurmaya gösterdikleri özeni, kafalarını doyurmayada gösterselerdi.

Peygamberimiz, Arafat’ta son veda haccında oradakilere kadınların Allah’ın emaneti olarak O'nun rızasına göre aldıklarını ve onlara kötü davranılmamasını vasiyet eder. Aman ha kadınlarınız ve aile. Allah’ın emri, peygamberin gavli üzere Allah’ın rızası ölçüsünde kurulan aileyi kaybettikten sonra geri fazla bir şey kalmaz.

Hz. Musa’yı kuşatan kadınlardan sözettik: Jakobet, Meryam, Asiye, Safura, Elişeva.
6 Muhteşem kadından bu beşinin merhamet, şefkat, akıl, hikmet, zerafet, cesaret kuşatıp koruma altına aldıkları bir peygamberden söz ediyoruz. Hz. Musa’nın hayatına dikkatlice bakarsak, o 6 muhteşem kadının izlerini görebilirsiniz.
Bunların 6. sı Firavun’un başvezirinin karısı Maşide annemiz!
Hacer misali bir teslimet ve duruşu var. Cesur bir kadın. Hepsine selam olsun.


Sahi bizim hanımlarımız, kızlarımız, annelerimiz, bacılarımız, halalarımız, teyzelerimiz bunlara ne kadar benziyor?
Biz ne kadar benziyoruz Hz. İbrahim’e, Hz. Musa’ya, Hz. Harun’a, Hz. Yusuf’a, Yusuf’a, Ne bize bakan, iş ve sözlerimizde Resulullahı mı hatırlıyor.
Hz. Ebubekir, Hz. Osman, Hz. Ömer, Hz. Ali mi akla geliyor.
İşlerimiz, sözlerimiz, hal ve hareketlerimizle, kıyafetimizle daha çok kime benziyoruz?
“Men teşebbehe!” emrini hatırlayınız, kimin ayak izinde gidiyor, kime benziyorsanız onlardansınız!

Unutmayalım ki, biz kendimizi değiştirmeden, Allah bizim hakkımızdaki hükmünü değiştirmeyecektir.
Haydin o zaman, Allaha, resule ve kitaba...

Selam ve dua ile.