ABD'nin PYD Kaygısı

ABD'nin PYD Kaygısı

İngiliz Times gazetesindeki haberde terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD heyetinin önceki gün Rusya'ya gittiği belirtildi. Moskova ile PYD'nin yakınlaşmasının ABD'yi kaygılandırdığı kaydedildi

Rusya'nın hava operasyonlarına başlamasıyla yeni bir döneme giren Suriye krizi dünya basının birinci gündemi olmaya devam ediyor. İngiliz Times gazetesindeki haberde terör örgütü PKK'nın Suriye kolu olan PYD'nin Rusya ile kurduğu yakın ilişkiler mercek altına alındı. "Suriyeli Kürtlerin Rusya ile yakınlaşması, ABD'yi telaşlandırdı" başlıklı haberde PYD ve HDP temsilcilerinin önceki gün Rusya'ya gittikleri belirtildi. Haberde, PYD ve HDP heyetinin Suriye lideri Beşar Esad'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeden saatler sonra Moskova'da masaya oturmasına dikkat çekildi. Kürtlerin Moskova'da diplomatik temsilcilik açmaya hazırlandığı belirtilen haberde, bu yakınlaşmadan dolayı Türkiye ve ABD'nin rahatsız olduğu kaydedildi. Times gazetesi Moskova'ya giden Kürt heyetinde yer alan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah'ın Rus basınına yaptığı "Bu temsilcilik, Rusya ve Kürtleri daha da yakınlaştıracaktır" sözlerine de yer verdi.

PYD-HDP BAĞI 
Haberde PKK ile PYD ilişkisine vurgu yapılırken, Rusya'nın bu hafta PKK'yı "terör örgütü olarak görmediklerini" açıklamasının altı çizildi. Times'a göre Rusya'nın bu açıklaması PYD ve HDP ile daha yakın bağlar kurulmasının yolunu açtı. Haberde Suriye'deki muhalif grupların, uzun süredir PYD ile Esad rejiminin işbirliği içinde olduğunu ve Şam'ın Kürtlere iki yıl önce özerklik sözü verdiğini söyledikleri hatırlatıldı. Rusya'nın da Suriye'de şimdiye kadar DAEŞ'ten çok muhaliflere yönelik hava saldırıları düzenlemesine vurgu yapılan haberde Suriye'deki Kürtlerin önceki gün haziran ayında ABD'nin hava saldırılarının yardımıyla ele geçirdikleri Arap kenti Tel Abyad'ı kantonlarından biri ilan ettiği hatırlatıldı.

SABAH GAZETESİ