ABD'den Sonra NATO'da Rahatsız

ABD'den Sonra NATO'da Rahatsız

Türkiye’nin ulusal füze ve hava savunma ihalesini kazandığı duyurulan Çinli şirketle ilgili kriz büyüyor.

Türkiye’nin ulusal füze ve hava savunma ihalesini kazandığı duyurulan Çinli şirketle ilgili kriz büyüyor. Çin devletine ait CPMIEC firmasının ABD’nin kara listesinde olması tartışmaya yol açarken, NATO da yapılması hedeflenen ortak hava savunma sisteminin teknik açıdan ittifakın hava savunma sistemiyle uyum teşkil etmediğini açıkladı. ABD Büyükelçisi Ricciardone ise "Umarım NATO’ya uyumlu bir füze savunma sistemi seçersiniz" yorumunda bulundu.

Türkiye’nin ortak üretim şartıyla Çin’den füze savunma sistemi almayı düşünmesi ABD’den sonra NATO’da da rahatsızlık yarattı.
 
NATO’daki askeri yetkililer Ankara’ya, Türkiye’nin Çin’le yapmayı hedeflediği ortak hava savunma sisteminin teknik açıdan ittifakın hava savunma sistemiyle uyum teşkil etmesinin mümkün olmadığını bildirdiler.
 
NATO yetkilileri, Çin’le yapılacak ortak üretimin daha sonradan NATO standartlarına uyumlu hale getirilmesinin de söz konusu olamayacağını savundular.
 
 
ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki ise “Biz (Türklerin) bu çabalarıyla ilgili ciddi kaygılarımızı ilettik. Bu görüşmeler devam edecek” diye konuştu. Kaygıların hangi kanaldan iletildiği sorusunu “Yüksek düzeyde” diye yanıtlayan Psaki, Türkiye’nin ilk yaptığı duyuruda bir değişiklik bekleyip beklemedikleri konusunda ise “Göreceğiz” dedi. İhaleyi kazandığı duyurulan, Çin Devleti’ne ait CPMIEC firması, İran’a füze teknolojisi sattığı iddiasıyla 2006’dan beri ABD tarafından yaptırıma tabii tutuluyor.