ABD'den Mısır Kararı

ABD'den Mısır Kararı

Amerika, 83 milyon dolar ile Mısır'ı sınır kontrolü için mali olarak desteklemeyi planlıyor

ABD, Mısır hükümetinin 2017 ve 2019 yılları arasında Libya sınırındaki güvenliği desteklemek ve geliştirmek için harcadığı mali harcamaların telafisi olarak Mısır'a 83 milyon dolar tutarında mali destek sağlamayı planlıyor.

Perşembe günü, ABD Savunma Bakanlığı Kongre'ye gönderdiği bir mektupta Pentagon'a Mısır'a mali destek sağlama niyetini bildirdi.

Temsilciler Meclisi ve Senato Dış İlişkiler ve Savunma Komitelerine gönderdiği bir mektupta Pentagon, Mısır'ın Libya sınırının güvenliğini artırmak için somut adımlar attığını ve bunun ABD'nin ulusal güvenliğine uygun olduğunu doğruladı.

ABD Bakanlığı, bu kararın 2016 tarihli Savunma Yetkilendirme Yasası'nın 1226. Bölümüne dayandığını ve Savunma Bakanına, Dışişleri Bakanının onayıyla, yıllık 150 milyon doları geçmemek kaydıyla bu desteği sağlamasına izin verdiğini belirtti.

Pentagon, Mısır'ın gelecekte, özellikle Mısır'ın terörle mücadele ve sınırları izlemek için Eylül 2021'de 170 milyon dolar almasından bu yana ek fon talep etmesini bekliyordu.

Bu kararın önemi, ABD yönetiminin Mısır'a sağladığı 130 milyon dolarlık ve toplam 1,3 milyar dolarlık yıllık yardımı insan hakları dosyası zemininde durdurmasından aylar sonra geldi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El-Sisi rejimi, 2013 yılında rahmetli Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı gerçekleştirdiği askeri darbeden bu yana insan hakları örgütleri tarafından muhalefeti ve insan hakları savunucularını bastırmakla suçlanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı