ABD'den İran gazı mesajı

ABD'den İran gazı mesajı

ABD Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Morningstar, Türkiye'nin son dönemde İran'la yaptığı doğalgaz anlaşmalarını eleştirdi.

Dün Ankara'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı ziyaret eden Morningstar, gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine, "İran bizce bugün güney koridoruna bir taraf olacak şekilde yeni enerji projelerine katılabilecek konumda değildir.'' karşılığını verdi. Amerikalı yetkili, bu konuda bir ilerleme olabilmesi için İran'la ilişkilerin normalleşmesi ve nükleer konularda bir çözüme ulaşılması gerektiğine işaret etti.

Bakan Yıldız ise İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasına karşı ABD'nin tutumunun sorulması üzerine, "İran üzerinden geçecek herhangi bir gaza İran müsaade eder, Türkiye üzerinden geçecek gaza da Türkiye müsaade eder. Türkiye yalnızca lafta değil, yaptığı icraatla da geçiş ülkesi olacaktır." ifadelerini kullandı. Amerika, Irak'ta ortak petrol arama konusunda ise Türkiye'ye yeşil ışık yaktı. Irak gazını Nabucco'da görmeyi çok istediklerini belirten Morningstar, Kuzey Irak gazının Nabucco'da yer alması için merkezi hükümetle uygun anlaşmaların yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Bakan Yıldız da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile ABD'li petrol şirketlerinin, Irak'ta petrol arama ve üretim ihalelerine, kuracakları ortaklıkla birlikte gireceklerini açıkladı.