ABD Panikledi: BM'de Yemen Toplantısı

ABD Panikledi: BM'de Yemen Toplantısı

Güvenlik Konseyi, Husileri kınayan ABD karar taslağını oyladı

BM Güvenlik Konseyi Çarşamba günü, Kızıldeniz'de gemilere yönelik Husi saldırılarını kınayan ve onlara saldırıları durdurma ve "Galaxy" petrol tankerini serbest bırakma çağrısında bulunan ABD destekli tasarı oyladı.

Taslak karar, Husilere her türlü silah ve ilgili malzemenin sağlanmasını kınamakta, bunun 2216 sayılı Kararın ihlali olduğunu belirterek, Üye Devletlerin Yemen'e uygulanan silah ambargosuna saygı uyması gerektiğini yinelemektedir.

Taslak karar aynı zamanda ticari gemilerin seyir haklarını kullanma hakkını da teyit ediyor ve üye devletlerin gemilerini herhangi bir saldırıya karşı savunma hakkını tanıyor.

Daha önce Pentagon, Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılarının sonuçları olacağını açıklamış ancak herhangi bir ayrıntı vermemişti.

Aralık ayının başından beri, Husiler, Kızıldeniz ve Bab-el Mendeb'de 11 gemiyi roketler ve insansız hava araçları ile hedef alma eyleminin sorumluluğunu üstlendiler. Husiler, İsrail'e bağlı gemilerin veya İsrail limanlarına giden gemilerin Kızıldeniz üzerinden geçişini engelleme kararı aldılar

Bunun üzerine, ABD ve müttefikleri Kızıldeniz'deki deniz taşımacılığını korumak için "" bir ittifak oluşturdular.

KAYNAK: TEVHİDHABER