ABD, İran'la Kısmi Maddeleri Olan  Nükleer  Anlaşma İmzalamak İstiyor

ABD, İran'la Kısmi Maddeleri Olan Nükleer Anlaşma İmzalamak İstiyor

ABD, İran'la kısmi nükleer anlaşmayı değerlendiriyor

Walla haber sitesinin bildirdiğine göre ABD, İsrail'e, bazı yaptırımların kaldırılması karşılığında İran'la nükleer programının bazı kısımlarını dondurmaya dayalı bir "kısmi anlaşma" yapmayı düşündüğünü söyledi .

Kaynaklara göre, Başkan Joe Biden yönetimi İsrail'in yanı sıra 2015 Kapsamlı Ortak Eylem Planı nükleer anlaşmasını imzalayan Avrupalı ​​güçlere - Almanya, Fransa ve İngiltere - de söyledi.

Güney Kore'deki banka hesaplarında dondurulan 7 milyar doların blokesinin kaldırılması gibi İran'a yönelik yaptırımların hafifletilmesi karşılığında uranyum zenginleştirmenin yüzde 60 seviyesine kadar dondurulmasını içeren kısmi bir anlaşmadan bahsediliyor.

İsrailli bir yetkili ve Batılı bir diplomat, Amerikalıların bu teklifi aracılar aracılığıyla İranlılara ilettiklerini söyledi. Tahran bu aşamada teklifi reddetse de, 2015 anlaşmasına tam bir dönüşle ilgilendiğini açıkça belirtti.

İran konusunda iki ABD uzmanı, "İran'ın Rusya'ya yaptığı askeri yardım ve gösterilerin bastırılması nedeniyle" tam bir anlaşmaya varmanın artık mümkün olmadığı gerçeği göz önüne alındığında, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Tahran'la kısmi anlaşmayı ilerletme hamlesine öncülük ettiğini söyledi.

Walla , Beyaz Saray'da İran'la kısmi bir anlaşmaya ilişkin görüşmeleri, yönetimin İran'ın nükleer programını çevreleyen krize "yeni bir yaklaşımı" olarak nitelendirdi. Bu, ABD'nin İranlıların son iki yılda kaydettiği ilerlemeden ne kadar endişeli olduğunu gösteriyor."

İsrail haber sitesi, Beyaz Saray'daki Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsüyle temasa geçti. "Çoğunlukla asılsız söylentiler" dediği şeylere yanıt vermeyi reddetti. Ancak, "Başkan Biden, İran'ın nükleer silah elde etmemesini sağlamaya tamamen kararlı. Bu hedefe ulaşmanın en iyi yolunun diplomasi olduğuna inanmaya devam ediyor yorumunu yaptı

Şubat ayı sonlarında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından yayınlanan bir raporda, müfettişlerinin gizli Fordow yakıt zenginleştirme tesisinde yüzde 83,7 oranında zenginleştirilmiş uranyum parçacıkları tespit ettikleri belirtildi. Bu, bir nükleer silah üretmek için gereken yüzde 90'dan biraz daha az. O sırada İran, uranyum zenginleştirmeyi yüzde 60'tan fazla reddetti.

İran, ABD ve diğer beş ülkeden diplomatlar, Avusturya'nın başkenti Viyana'da aylardır, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington'dan sonra yeniden uyguladığı ekonomik yaptırımların kaldırılması karşılığında Tahran'ın nükleer programına kısıtlamalar getirecek bir anlaşma için müzakere ediyorlardı. Mayıs 2018'de 2015 nükleer anlaşmasından tek taraflı olarak çekildi.

Kaynak: TEVHİDHABER