ABD : İran ile Anlaşmaya Çok Yakınız

ABD : İran ile Anlaşmaya Çok Yakınız

ABD Dışişleri Bakanlığı: Viyana görüşmeleri anlaşmaya varmak üzere

TERCÜMEHABER/TEVHİDHABER

Viyana'da İran'a ambargonun kaldırılması için yapılan görüşmelerde iyimser bir havanın hakim olduğu görülüyor

ABD Dışişleri Bakanlığı yardımcısı Victoria Nuland İran'la işbirliği konusunda Rusya'ya herhangi bir yazılı garanti vermediğini ve bu konuda Ruslarla müzakere yapmadığını vurgulayarak, Moskova'yı nükleer anlaşmayla ilgili taleplerinin tavanını yükseltmeye çalışmakla suçladı.

İyimserlik, İran ile dünya güçleri arasındaki 2015 nükleer anlaşmasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi arabuluculuğu rolünü üstlenen İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney'in açıklamalarında da kendini gösteriyor. Mevcut koşulların bu anlaşmaya varmak için uygun olduğunu söyledi

Dublin Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'ne verdiği röportajda Coveney, Ukrayna krizinin tarafların bir anlaşmaya varmasını zorlaştırdığını söyledi. Coveney, tarafların Viyana'da uygun koşulları kaybetmeleri halinde, kendi ifadesiyle bunun bir kayıp olacağını düşündü.

İran tarafında ise İranlı baş müzakereci Ali Bagheri Kani , istişareler için Tahran'a yaptığı kısa bir ziyaretin ardından İran'a yönelik ambargonun kaldırılması için müzakerelere devam etmek üzere Viyana'ya döndü .

Salı günü İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi, ülkesinin dünya güçleriyle yaptığı görüşmelerde kırmızı çizgilerinden geri adım atmayacağını vurguladı.