ABD Hüsrana Uğradı Venezuela'nın Petrol İhracatında Büyük Artış

ABD Hüsrana Uğradı Venezuela'nın Petrol İhracatında Büyük Artış

Venezuela'nın petrol ihracatı ABD'ye rağmen rekor kırdı

Dahili belgeler ve tanker izleme verileri, aracılar aracılığıyla Asya'ya yapılan sevkiyatların artması ve İran ile yapılan takas sevkiyatlarının büyümesi sayesinde Venezuela'nın petrol ihracatının Eylül ayında bu yıl üçüncü en yüksek seviyesine yükseldiğini gösterdi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) bir üyesi olan Venezuela'ya yapılan petrol ihracatı, ihraç edilebilir ham kaliteler üretmek için gereken seyreltici eksikliği ve operasyonların durması ve üretimdeki istikrarsızlık nedeniyle bu yıl dalgalı bir seyir izledi.

Ancak petrol üretimi ve ihracatı üçüncü çeyrekte, İran'dan devlet tarafından işletilen PDVSA'ya kondensat ve ham petrol tedariki ve Venezüella ağır ham petrol ve akaryakıtının İran devlet şirketlerine teslimatı ile desteklenerek toparlandı.
PDVSA'nın dahili nakliye belgelerine ve Refinitiv Eikon'dan alınan gemi izleme verilerine göre, geçen ay Venezüella sularından kırk kargo, günde ortalama 71.033 varil ham petrol, yakıt ve 544.000 ton yan ürün taşıyarak bölgesel merkezler aracılığıyla Çin'e gitti.

İran tarafından kiralanan üç süper tanker geçen ay Venezüella sularına ulaştı ve 3,9 milyon varil ham petrol ve yaklaşık iki milyon varil kondensat taşıdı. Belgeler, Venezuela'nın İran'a karşılığında 1,78 milyon varil ağır ham petrol ve 928.000 varil akaryakıt teslim ettiğini gösterdi.

Toplamda, Venezuela bu yıl İranlı şirketlerden 24 milyon varilden fazla aldı ve geçen yıl imzalanan ve bu yıl genişleyen bir takas anlaşması kapsamında 21 milyon varil ihraç etti.

İran tedarikleri, PDVSA'nın ana ham petrol üretim alanı olan Orinoco Kuşağı'ndaki operasyonlarını artırmasına yardımcı oldu. Ancak, belgelerden birine göre, harmanlama ve elektrik kesintileri için ihtiyaç duyulan yerli hafif ham petrol stoklarındaki düşüş, şirketin faaliyetlerini geçen ay etkilemeye devam etti.

Kaynak:Haber Kaynağı