ABD Genelkurmay Başkanı: Çin Ordusunun Gücü  Bizi Geçiyor

ABD Genelkurmay Başkanı: Çin Ordusunun Gücü Bizi Geçiyor

ABD Genelkurmay Başkanı: Çin, ordumuzu "endişe verici" bir oranda geride bırakıyor

ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley birkaç gün önce Kongre üyelerini Çin'in yüzyılın ortalarında ABD'ye karşı askeri üstünlük elde etme yolunda ilerlediği konusunda uyardı.

Milley, Savunma Bakanlığı'nın 2024 bütçe talepleri üzerine bir Meclis Silahlı Hizmetler Komitesi duruşmasında verdiği ifadede, Çin'in 2049'a kadar ABD ile "küresel eşitlik" ve "askeri üstünlük" gibi ulusal bir hedefi olduğunu kaydetti.

"Çin oraya ulaşmak için bu yoldan gidiyor ve bu gerçekten sinir bozucu ve sadece hızımızı korumakla kalmayacağız, aynı zamanda üstesinden gelmemiz gerekecek" dedi.

Milley, Çin'in nükleer kalkınma programının özellikle endişe verici olduğunu da sözlerine ekledi ve ABD'nin "onu durdurmak, yavaşlatmak, bozmak, durdurmak veya yok etmek" için yapabileceği fazla bir şey olmadığını vurguladı.

Ayrıca okuyun: ABD Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Kongre'ye: Çin ilk güvenlik tehdidi

Pentagon aylarca Çin'in nükleer hamleleri hakkında alarm verdi ve Aralık ayında ülkenin nükleer savaş başlığı sayısını 2035 yılına kadar 1.500'e çıkarak dört katına çıkarma yolunda olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Çarşamba günü Milley, Pekin'in yeteneklerinin hafife alınmaması gerektiğini vurguladı. Çin'in "bugün önemli bir nükleer kapasiteye sahip olduğunu ve kıtalararası balistik füzelere sahip olduğunu ve bunun açıkça rahatsız edici bir şey olduğunu" söyledi.

Milley'nin yorumları, Heritage Vakfı tarafından ABD'nin Çin ile yeni bir Soğuk Savaş'a girdiğini belirten ve tehdide karşı koymak için bir savunma planının ana hatlarını çizen yeni bir raporun yayınlanmasının hemen ardından geldi.

tevhidhaber