Zulme Ortak Olmak İstemeyen İsrailliye Hapis Cezası!

Zulme Ortak Olmak İstemeyen İsrailliye Hapis Cezası!

İşgalci İsrail’in Filistinlilere karşı işlediği suçlara ortak olmak istemediği için orduya katılmayı reddeden ve 20 gün hapse mahkûm edilen 19 yaşındaki İsrail vatandaşı Tair Kaminer, orduya katılmazsa yine hapis cezası alacak.

Daha önce İsrail saldırılarında yaralanan Gazzeli çocuklara yardım için gönüllü olarak çalışan ve işgale ortak olmak istemediğini söyleyen genç kadının orduya katılmama mücadelesi, ülkede gösterilere ve uluslararası kampanyalara da konu oldu.

“Hapishaneyi Orduya Tercih Ediyor”

Bazı İsraillilerin “kahraman”, bazılarının ise “vatan haini’ olarak gördüğü vicdanî retçi genç kadın, daha önce orduya katılmak yerine hapis yatmayı tercih ettiğini söylemişti.

Orduya katılmayı reddetmesi hâlinde 1 ay daha hapis yatabileceği belirtilen Kaminer’in babası, Russia Today kanalına yaptığı açıklamada “Hükûmetin ve askerî yetkililerin inançlarına karşı insanları zorlamasının çok aptalca bir hareket olduğunu düşünüyorum. Kızım işgale karşı vicdanî bir karar veriyor ve orduya gitmek yerine hapse atılarak farklı bir hizmette bulunmayı tercih ediyor.” dedi.

“Toplumun İnsanlığını Kaybetmesi Askerî Hapishaneden Daha Korkunç”

Kaminer, bu ay başında yaptığı yazılı açıklmada “Birlikte çalıştığım çocuklar çatışmayla büyüyor ve çok küçük yaşta zor deneyimler yaşıyor. Nefretle büyüyor ve bu çok anlaşılabilir bir şey. Orduya katılmak politik bir karar. Askerî hapishane beni toplumun insanlığını kaybetmesinden daha az korkutuyor.” ifadesini kullanmıştı.

İlk Vicdanî Ret Değil

Askerliğin zorunlu olduğu İsrail’de Eylül 2014’te 43 İsrailli yedek asker ordunun Batı Şeria ve Gazze’de verdiği emirleri reddettiklerini bildirdikleri bir mektup kaleme almıştı. Mektuba tepki gösteren İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, “Emirleri reddetmek kınanması gereken bir şey ve bu durumu siyasî olarak kullanıp yanlış suçlamaları yüksek sesle dile getirmek yanlış.” demişti.

Sputnik News