Zuckerberg'den Obama'ya 'İnternet' Telefonu

Zuckerberg'den Obama'ya 'İnternet' Telefonu

Facebook'un kurucusu Obama'yı aradı.

Tüm dünyada milyonlarca kullanıcısı olan sosyal paylaşım sitesi Facebook'un kurucularından Mark Zuckerberg, ABD Başkanı Barack Obama'yı arayarak internet üzerinden casusluk yapan programların yeniden gözden geçirilmesi talebinde bulunduğunu açıkladı.

Zuckerberg, Facebook'taki sayfasından yaptığı açıklamada, "Hükümetin hepimizin geleceğine verdiği zarardan duyduğum düşkırıklığını dile getirmek için Başkan Obama'yı aradım. Ne yazıktır ki gerçekten adam akıllı bir reformun yapılması oldukça uzun bir zaman alacakmış gibi görünüyor. Mühendislerimiz Facebook'un güvenliğini geliştirmek için yılmadan çalışırken kullanıcılarımızı suçlulara karşı koruduğumuzu düşünüyorduk, kendi hükümetimize karşı değil" ifadelerini kullandı.

ABD hükümetinin internet için tehdit değil destekleyici olması gerektiğine dikkati çeken Zuckerberg, "Hükümetimiz, neler yaptığı konusunda çok daha şeffaf olmalı aksi halde insanlar en kötüsüne inanacak" uyarısında bulundu.

Herkesi "hayal ettikleri interneti kurmaya" davet eden Zuckerberg, "Bu bize bağlı. El ele verip dünyayı bugün olduğundan çok daha iyi ve çok daha önemli, aynı zamanda güvenli ve emin bir yer haline getirebiliriz. Ben bunun için çalışacağım, Facebook'un da üzerine düşeni yapacağından emin olabilirsiniz" değerlendirmesini yaptı. Zuckerberg, mesajına şöyle devam etti:

"Dünya gittikçe daha karmaşık bir yer haline gelirken ve her yerde hükümetler mücadele ederken insanların internete güveni, her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. İnternet, ortak alanımızdır. Birbirimizle iletişim kurmamıza yardımcı oluyor. Öğrenmemize olanak tanıyor. Bizleri daha güçlü ve daha güvenli yapıyor. İnterneti güçlü kılmak için güvenliğini sağlamak zorundayız."

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden, Amerikan istihbarat örgütlerinin hem ülke içinde hem de diğer ülkelerde geniş çaplı izleme programları kullandıklarını açığa çıkarmıştı.

NSA'nın dünya çapındaki izleme faaliyetlerini ortaya çıkaran ve gizli belgeleri sızdıran Snowden'ın açıklamaları, teknoloji dünyasında büyük tepkiye yol açmıştı.