Zübeyir Aydar açıkladı! Öcalan'dan şok istek!

Zübeyir Aydar açıkladı! Öcalan'dan şok istek!

PKK/KCK’nın Avrupa sorumlusu Zübeyir Aydar, çözüm süreci ve Öcalan'la ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Öcalan bakın Türkiye'den ne istiyor?

Son yaşanan olaylardan sonra "çözüm süreci tıkandı mı?" sorusu sık sık gündeme geldi. PKK/KCK’nın Avrupa sorumlusu Zübeyir Aydar, HDP ve PKK’dan gelen “Başmüzakereci Öcalan’dır” açıklamasından sonra çözüm sürecinin nerede tıkandığını anlattı. Aydar, Öcalan'ın asıl isteğinin Misak-ı Milli Komisyonu kurulması olduğunu söyledi.

Habertürk'e konuşan Zübeyir Aydar, hükümetin çözüm süreci için attığı adımları yetersiz bulurken, sadece "Kürtçe eğitim" konusunda adımlar atıldığını düşünüyor. Asıl beklentinin Türkiye’nin kendi içindeki Kürtlerle barışması olduğunu vurgulayan Aydar,"Bunun için Başkan (Öcalan) diyor ki; Misak-ı Milli Komisyonu kurulsun."ifadelerini kullandı. 

İşte Zübeyir Aydar'ın çözüm süreci için yaptığı çarpıcı açıklamalar:

PKK KÜRDİSTAN İSTİYOR MU?

PKK için çözüm sürecinden başka alternatif ya da ayrı Kürdistan isteği var mı?


Çözüm sürecinin alternatifi geçmişi daha kötü biçimde yaşamaktır. Ölümleri, operasyonları, katliamları, yakıp yıkmayı hepimiz fazlasıyla yaşadık. Bu alternatife kimse dönmek istemiyor. Silahın konuşmadığı bir çözüm istiyoruz. Başlarken böyleydi. Halen de böyledir.

Nihai çözüm nedir?

Kürtlerin iradesinin ve haklarının, yasal anayasal çerçevede sağlanması, anadilde eğitim ve Kürtçe’nin kamu yönetiminde resmi olarak kabul edilmesi, demokratik özerklik diye adlandırdığımız adem-i merkeziyetçi bir idari yapının ortaya çıkması lazım. Ama hükümet güvenlikçi politikayla yaklaşıyor.

ÇÖZÜM SÜRECİNİ NE TIKADI? 

 

Çözüm sürecinde görüşmeleri tıkayan asıl sebep nedir?

zubeyiraydar.jpg


Biz stratejik olarak birlikte yaşama kararı aldık ama Türkiye halen stratejik karar veremedi. Biz Türkler, Kürtler ve diğer tüm kimliklerin de eşit haklara sahip olduğu, sadece Türkiye içinde değil bölgedeki tüm Kürtlerle Avrupa Birliği benzeri, sınırların ortadan kalktığı demokratik birlik modeli olsun istiyoruz. Türkiye halen Kürtler için böyle bir karar vermedi. Halen eski devletin kodlarıyla hareket ediyor.

 

İmralı’daki son görüşmeler nerede tıkandı?

Şimdiye kadar bitirmiş olmamız gerekiyordu. Bize 2013 Şubat ayında İmralı’dan gelen mektupta, devlet heyetiyle bir mutabakata varıldığı belirtiliyordu. Nevruz bildirisinden hemen sonra parlamentonun sürecin ruhuna uygun bir karar alması ve geçen aylarda çıkan son yasa benzeri bir yasa çıkarması gerekiyordu. Yasa çıkınca gerilla çıkacaktı. Bizim cenah son derece hazırdı. Ama hükümet 54 gün İmralı’da Başkan Apo ile görüşme yaptırmadı.

‘ADIMLAR YETERSİZ’

Hükümetin attığı adımlar yeterli değil miydi?

Değildi. Bir tek “Kürtçe eğitim” dediler. O da seçmeli dersti. Üstüne baraj ve karakollar yaptılar. Bizim cenah “Bizi oyalıyorlar” demeye başladı. Bunlar bizde bir kırılma yarattı..

Beklentiniz nedir?

Türkiye’nin stratejik karar alması lazım. Biz Anadolu insanıyla yaşayacağız. Türkiye’nin kendi içindeki Kürtlerle barışması ve tüm Kürtlerle dost olmasını istiyoruz. Bunun için Başkan (Öcalan) diyor ki; Misak-ı Milli Komisyonu kurulsun.

Komisyonu neden istiyor?

İstiyor çünkü Türkiye’nin Kürtlere açılan sınır kapıları ne olacak? Biz mayınlı bölge ve sınır tellerine karşıyız. Avrupa Birliği gibi sınırlar istiyoruz kendi aramızda. O sınırlardan silah, ölüm yerine dostluk, ticaret ve kültür geçsin. Ama Türkiye halen Kobani’ye yardımları engelliyor. Bunlar güvensizlik kırılganlık yaratıyor.