Zevahiri: El Kaide IŞİD'den Özür Dilemeyecek

Zevahiri: El Kaide IŞİD'den Özür Dilemeyecek

El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri, 'İmamla Geçen Günler' başlıklı videosunun yedincisini yayınladı. Zevahiri, videolu yayında IŞİD'e ve El Kaide tabanına açık mesajlar verdi.

l Kaide lideri Eymen ez Zevahiri uzun süredir ara verdiği medya yayınlarına yeniden başladı. Zevahiri'nin bilinmeyen bir yerde kaydedilen birisi videolu üç mesajı son bir ay içerisinde yayınlandı.

İlk yayında Taliban'ın yeni emiri Molla Ahtar Muhammed Mansur'a biatı bulunurken ikinci yayında Zevahiri Usame bin Ladin'in oğlu Hamza'yı "El Kaide'nin aslanı” olarak dünyaya tanıtmıştı. İlk iki mesajda Zevahiri'nin ses kaydı, fonda bulunan fotoğrafı eşliğinde verilmişti. 

Zevahiri'nin üçüncü mesajı ise video şeklinde sunuldu . 35 dakika süren videoda Zevahiri, Usame bin Ladin ile birlikte geçirdiği zamanları anlatıyor. Video, Zevahiri'nin Kasım 2011'de ilk bölümü takipçilerle paylaşılan “İmamla Geçen Günler” serisinin yedinci videosu. Bin Ladin'in eski yardımcısı olan Zevahiri, videoda "cihatta birlikteliğe", özellikle de medya dünyasındaki çalışmalara dair öğütler veriyor. 

Zevahiri'nin hikayesinin büyük bir bölümü El Kaide'nin Aralık 2001'de Tora Bora Dağları'ndan geri çekilişine odaklanıyor. Usame bin Ladin'in “bilgeliği”nin üzerinde duran Zevahiri, El Kaide'nin liderinin “hainler”in ve “iki yüzlüler”in onu dahil etmek istedikleri oyunları nasıl bozduklarını anlatıyor. Ancak Zevahiri'nin konuşmasının merkezini Tora Bora Savaşı teşkil ediyor. 

Zevahiri'ye göre 11 Eylül saldırılarından bu yana cihat yanlısı medya "Amerikalıların ve NATO - Haçlı İttifakı"nın yalanlarını ortaya çıkarmaktaydı. Ancak şimdilerde cihat kavramı “yıkıma uğratan bir araç”haline getirildi. Videoda Zevahiri açık bir biçimde IŞİD ve El Kaide arasındaki ihtilafa değinerek El Kaide'nin "haklılığı" üzerinde duruyor.

El Kaide lideri "cihat yanlısı medyada" görülen “hakaret” ve “beddua” içerikli yayınlardan duyduğu rahatsızlığı dile getirirken El Kaide'yi destekleyen medya yöneticilerine grupla arasına "nifak tohumu sokacak" yayınlardan uzak durmaları çağrısında bulunuyor. 

"Molla Ömer ve Bin Ladin zamanında "mücahidlerin hepsi bir gruptu" ifadelerini kullanan Zevahiri,"Savaşta birlikte hareket ederlerdi. Şimdi ise savaş bizim aramızda başladı” sözleriyle olaya bakışını açıkladı.

IŞİD taraftarlarını uyaran sözleriyle Zevahiri, "mücahidlerin birbirlerinin mürted ya da sahve olarak yaftalamamaları gerektiğini" belirtiyor. 

El Kaide emirinin üçüncü mesajı bu haliyle IŞİD'in yayınladığı mesajlardan tamamen farklı bir görüntü çizdi. Haziran ayı sonunda IŞİD'in sözcüsü Ebu Muhammed el Adnani bütün rakip fırkalara çağrıda bulunarak Ebubekir el Bağdadi'nin hilafetine karşı savaşmayı göze aldıkları için özür dilemeye davet etmişti. 

Zevahiri ise El Kaide'nin “herhangi bir kişisel meselede özür dileyebileceği”ni söylerken, gruplar arasında ayrılağa sebep olacak hiçbir şeye müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi.

 

Time Türk