Zetbekci: Faiz indirimi Ekonominin Yararınadır

Zetbekci: Faiz indirimi Ekonominin Yararınadır

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Türkiye'de faiz indirimi ekonominin yararınadır. Hükümetin kurulmasıyla Merkez Bankası'nın elinin rahatlayacağını düşünüyorum" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, faizlerin indirilmesi konusundaki görüşlerini koruduklarını belirterek, hükümetin kurulmasıyla birlikte Merkez Bankası'nın elinin rahatlayacağını söyledi. 

Zeybekci, TBMM'de milletvekili kaydını yaptırmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.  Merkez Bankası'nın yarın toplanacağının hatırlatılarak, faizlerin indirilmesi yönündeki görüşünü koruyup korumadığı sorusu üzerine Zeybekci, "Faiz indirilmesi ile ilgili tabii ki görüşlerimizi sonuna kadar koruyoruz. Türkiye'de faizlerin inmesi ekonominin yararınadır" dedi.
Faizlerin inmesinin maliyetlerin düşmesi ve yatırım ortamının iyileşmesi anlamı taşıyacağını belirten Zeybekci, bunun, Türkiye için daha çok istihdam ve daha çok büyüme demek olduğunu kaydetti.
Faizlerin indirilmesinin, dünyaya Türk ekonomisinin ne kadar rahatladığı ve iyi vaziyette bulunduğunun göstergesi olduğunu ifade eden Zeybekci,  "Önümüzdeki süreçte yani hükümetin kurulması ile birlikte, uygun ortam çok daha hızlı oluşacak ve Merkez Bankası'nın da eli rahatlayacak. Önümüzdeki dönemde enflasyon ile ilgili iyi rakamlar gelmeye başladığında -ki bu seneki beklentimiz yüzde 6'nın altında- cari açığın ülke gündeminden problem olmaktan çıkmasıyla, istikrarın da yeniden inşa edilmesiyle Merkez Bankası çok daha kolay bir şekilde hareket edecektir" diye konuştu. 
"VİCDANEN RAHATSIZ OLACAK BİR ŞEY YAPMADIM"
 "Dün katıldığınız ödül töreninde 17-25 Aralık'ta adı geçen Rıza Sarraf'a ödül verildi. Sizin de bu karede yer almanız eleştirilere yol açtı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" soruları üzerine Zeybekci, şöyle  konuştu:
"Bazı şeyleri bence çok iyi değerlendirmek lazım. Ben adı geçen şirketin yönetim kurulu başkanını hayatımda ilk defa dün gördüm, simaen de tanımam. Oradaki listeyi belirleyen, ödül alınacak listeyi belirleyen hükümet değil. O liste kendiliğinden oluşur. İhracat yapan insanlara, sektörleri bazında birinci, ikinci ve üçüncülere verilen ödüllerdir. Ödül alan Sarraf'ın şirketi de birinci olmuş sektöründe. Biz o ana kadar orada bunu bilmiyorduk. Bilseydik ne olurdu, ayrı bir mesele...."
Zeybekci, "Bilseydiniz ne olurdu?" sorusuna, "İnsanlar ya masumdur ya da masum değildir, suçludur ve içeridedir. Adaletin huzurunda hesap verdiyse, gidip sonucuna katlanmıştır, mahkemededir veya mahkumdur. Bunu bu şekilde siyasetçilerin nerede olup olmayacağı, kimlerle yan yana resim çektirip çektirmeyeceğiyle ilgili bir değerlendirme yapacak olursak siyasi hayatı son derece zorlaştırırız. Sınırlarını son derece zorlarız. Bizim orada konuyla ilgili yapacağımız yorum; bizim listenin oluşumunda hiçbir şekilde dahlimiz yoktur, liste tamamen TİM Meclisi tarafından oluşturulmuş listedir. Zaten TİM'in de bir açıklama yaptığını duydum, okumadım, görmedim ama... Bence bu konu bizim, benim açımızdan ihracatta, sektöründe birinci olmuş olan bir şirketin yönetim kurulu veya bir temsilcisi olabilirdi. Benim için bu kadar" diye konuştu.
Vicdani olarak rahatsız olup olmadığı sorusuna Zeybekci, hayatında ilk kez gördüğü bir kişi olduğunu belirterek, "Vicdanen rahatsız olacak hiçbir şeyi hayatım boyunca yapmadım. Dün de öyle bir şey yaptığım inancında değilim" karşılığını verdi.