Zengin Mültecilere Sığınma Hakkı

Zengin Mültecilere Sığınma Hakkı

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mardas, 250 bin dolar değerinde yatırım yapabilecek zengin sığınmacılara kolaylık sağlanması için bir yasa tasarısı hazırladı.

Yunanistan'da, Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Mardas, To Vima'ya verdiği röportajda sığınmacı krizini çözmek için yeni bir adım atmaya hazırlandığını belirtti.

Mardas, Yunanistan'da 250 bin euro (yaklaşık 800 bin Türk lirası) değerinde yatırım yapabilecek sığınmacılara kolaylık tanınması ve teşvik sağlanması için bir yasa tasarısı hazırladığını açıkladı. Mardas, yatırımcı sığınmacılara sağlanacak teşvikler arasında oturma izni ve eğitim imkanı olabileceğini kaydederken, tasarının detaylarına ilişkin bilgi vermedi. Mardas'ın bu sözleri ana muhalefetteki Yeni Demokrasi tarafından sert sözlerle eleştirildi. Yeni Demokrasili Fotini Pipili de "Mardas geçmişte de dört beş defa talihsiz açıklamalar yaptı. Ama bu defa gişe rekoru kırdı" diyerek tepki gösterdi.

Yunan bakana gösterilen tepkiler siyasilerle sınırlı kalmadı çok sayıda sosyal medya kullanıcısı da Mardas'ın planına tepki gösterdi. Mairi Kampouraki, Twitter hesabından Yunanistan'daki sığınmacı kamplarından birinin fotoğrafını ekleyerek 'Mardas için Wall Street' diye yazdı. Gelen tepkilerin ardından bu sabah Mega TV'nin yayına katılan Mardas, planının arkasında olduğunu söyledi. Yunanistan'daki sığınmacılar arasında yatırım yapabilecek ve Yunan toplumuna entegre olabileceklerini olduğunu ifade eden Mardas, hazırladığı teklifin uzun dönemli olduğunu bu nedenle de Makedonya sınırındaki İdomeni'de sıkışan sığınmacıların tepkisini çekmeyeceğini de savundu. Benzer uygulamaların başka ülkelerde de olduğunu tekrarlayan Mardas, sığınmacıların Yunanistan'da kalıp kalamayacağına 'yatırım' şartı üzerinde karar verileceği eleştirilerini ise reddetti. Öte yandan Avrupa'ya gidebilmeleri umutla bekleyen 11 bin sığınmacının yaşamaya çalıştığı Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki İdomeni kasabasında dün hareketli saatler yaşandı. 'Sınırlar açılacak' söylentisi üzerine Makedonya'ya doğru yürümek için toplanan yaklaşık 2000 sığınmacı, Yunan polisi tarafından durduruldu.

/yenimesaj