Zekeriya Öz'ün dosyası hazır: Yeni HSYK bekleniyor

Zekeriya Öz'ün dosyası hazır: Yeni HSYK bekleniyor

Kumpas iddiasıyla hakkında dosya hazırlanan isimlerin başında dönemin Özel Yetkili Savcısı Zekeriya Öz geliyor.

Genelkurmay Başkanlığı’nın Ergenekon ve Balyoz davalarında TSK personeline “kumpas” yapıldığı iddialarına ilişkin suç duyurusunun ardından soruşturmanın fiilen başlamıştı.

AYNI İSİMLERİ VERDİLER

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da arasında bulunduğu çok sayıda Ergenekon ve Balyoz Davası sanığı soruşturma kapsamında ifade verdi. Milliyet'ten Damla Güler'in haberine göre, ifade veren sanıkların kendilerine kumpas kurulduğunu savunurken sürekli aynı hâkim ve savcıların isimlerini vermesi ve onların da kumpasın içinde olduğunu iddia etmeleri savcıları harakete geçirdi. Savcıları kumpasın yargı ayağını da incelemeye aldı.

ZEKERİYA ÖZ'ÜN DOSYASI HAZIR

Kumpası araştıran savcılar, Ergenekon, Balyoz, Oda TV ve Poyrazköy soruşturmalarında yetkili savcılar hakkındaki şikâyetleri bir araya topladı. Kumpas iddiasıyla hakkında dosya hazırlanan isimlerin başında dönemin Özel Yetkili Savcısı Zekeriya Öz geliyor. Yine Ergenekon süreciyle isimleri ön plana çıkan savcılar; Fikret Seçen, Cihan Kansız, Mehmet Ali Pekgüzel, Bilal Bayraktar, Murat Yönder ve Ercan Şafak da dosya hazırlanan isimlerden.

DOSYALARI HAZIRLANAN DİĞER İSİMLER

Balyoz davasının kararını veren heyetin başkanı Ömer Diken ile Ergenekon davasını karara bağlayan heyetin başkanı Hasan Hüseyin Özese hakkında da dosyalar hazırlandı. Yine bu davaların hakimleri; Ali Efendi Peksak, Murat Üründü, Sedat Sami Haşıloğlu, Hüsnü Çalmuk, Mehmet Karababa ve Mehmet Erdoğan için de soruşturma izni istenecek.

USULSÜZ DİNLEYENLER DE LİSTEDE

Savcılık dosyaya 22 Temmuz günü polislere yönelik yapılan “Yasadışı Dinleme” operasyonu kapsamında ortaya çıkan belgeleri de koydu. Soruşturma kapsamında usulsüz dinleme ve teknik takip iddialarına dayanak olan kararlara imza atan hâkim ve savcılar da dosyaya eklendi.

YENİ HSYK'NIN GÖREVE BAŞLAMASI BEKLENİYOR

Savcılar Soruşturmanın yargı ayağına ilişkin soruşturma izni alabilmek için yeni HSYK üyelerinin göreve geleceği bugünü bekliyor. Bekleme sebebi ise eski HSYK üyelerinin dosyadaki birçok isimle ilgili daha önce hiç soruşturma izni vermemesi.