Zarif nükleer müzakereler için ABD'de

Zarif nükleer müzakereler için ABD'de

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve beraberindeki heyet BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan P5+1 ülkeleriyle nükleer müzakereler için ABD'ye gitti.

İran'ın haber ajansı İRNA'ya göre, Dışişleri Bakanı Zarif ve beraberindeki heyet sabah saatlerinde P5+1 ülkeleriyle 7'inci tur nükleer müzakereler için ABD'ye gitti.

Görüşmeler, çarşamba günü Zarif ve AB Dış Siyaset Yüksek Temsilcisi ve P5+1 grubu baş müzakerecisi Catherine Ashton'ın birlikte yapacakları öğle çalışma yemeğiyle başlayacak. Heyetler, yemek sonrası ve Perşembe günü ikili görüşmelerde bulunacak.

ABD'nin yeni yaptırımları

Washington yönetimi, 29 Ağustos Cuma günü İran'a karşı yaptırımları ihlal etmekle suçladığı, aralarında İran bankaları, havayolu şirketleri ve nakliye şirketlerinin de bulunduğu 25'i aşkın şirket ve kişiye yeni yaptırımlar getirilmesi yönünde karar almıştı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ABD'nin ülkesine yönelik yaptırım kararının nükleer müzakerelerin ruhuna aykırı olduğunu, buna rağmen görüşmelere dair iyimserliğini koruduğunu belirtti.

Müzakereler uzatılmıştı

ABD, Rusya, Çin, Büyük Britanya, Fransa ve Almanya’dan oluşan P5+1 ülkeleri ile İran arasında 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan geçici anlaşmaya göre, tarafların 20 Temmuz 2014 tarihine kadar kapsamlı bir anlaşmaya ulaşması öngörülüyordu. Müzakereler Temmuz ayında varılan anlaşma ile dört ay daha uzatılmıştı.

Nükleer programının barışçıl olduğunu savunan İran, kendilerine uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor.

P5+1 ülkeleri ise İran'ın nükleer silah üretme kapasitesini sınırlandırmak istiyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AA