Zarif, Kerry ve Ashton'la bir araya gelecek

Zarif, Kerry ve Ashton'la bir araya gelecek

İran Dışişleri Bakanı Zarif, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Ashton'la 9-10 Kasım'da Umman'ın başkenti Maskat'ta bir araya gelecek.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la 9-10 Kasım'da Umman'ın başkenti Maskat'ta bir araya geleceği bildirildi.

İran resmi ajansı İRNA'nın haberine göre, iki gün sürecek Maskat'taki üçlü toplantıda Zarif, Kerry ve Ashton, İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakereleri, özellikle zenginleştirme ve yaptırımlarla ilgili konuları görüşecekler.

İran Dışişleri Bakanlığından adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, "Müzakereler için belirlenen son tarih olan 24 Kasım 2014'ten önce herhangi bir görüşme kesin değil, hiçbir tarihi teyit edemiyorum, çünkü 5+1 ile müzakerelerin zamanı henüz kesinleşmedi" açıklamasında bulundu.

Bundan önce de Avusturya'nın başkenti Viyana'da üç gün süren müzakerelerde Ashton, Zarif ve Kerry arasındaki görüşmelerde uranyum zenginleştirme düzeyi, santrifüj sayısı, ağır su reaktörünün geleceği, nükleer işbirliği ve yaptırımların kaldırılması konularında görüş ayrılığı yaşanmıştı.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Tahtrevançi, geçen hafta nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılabilmesi için ambargonun tümüyle kaldırılmasının şart olduğunu söylemişti.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca taraflar arasında 20 Temmuz'a kadar kapsamlı anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü. Ancak farklılıkların giderilememesi nedeniyle müzakereler 24 Kasım'a kadar uzatılmıştı.

(AA)