Zarif: Asla bir İranlıyı Tehdit Etme!

Zarif: Asla bir İranlıyı Tehdit Etme!

Viyana’da İran ile P5+1 ülkeleri arasında devam eden müzakerelerden anlaşma çıkmazken tansiyon yükseldi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Avrupa'nın ve bölgenin geleceğini yakından ilgilendiren nükleer müzakereler devam ediyor. Büyük dünya güçlerinin İran ile oturdukları anlaşma masasında dün seslerin yükseldiği iddia edildi.

P5+1 Grubu, yani ABD, Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ve sonradan eklenen Almanya'nın İran'la yürüttüğü nükleer müzakerelerin aslında 30 Haziran'a kadar bir anlaşmayla sonuçlanması gerekiyordu. Anlaşma sağlanamadığı için bu süre 9 Temmuz'a, yani düne kadar uzatılmıştı. Ancak dün akşam saatlerine kadar da Viyana'dan beklenen anlaşma haberi gelmedi.

GERİLİM TAVAN YAPTI

Bununla birlikte müzakerelere katılanlar arasındaki gerilimin de tavan yaptığı öne sürüldü. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'e yüksek bir ses tonuyla yüklenerek "Durduğun nokta bu yaptığımız şeyin zavallıca bir zaman kaybından ibaret olduğunu gösteriyor" dedi. Buna karşın Zarif'in de Mogherini'ye "Bizi tehdit etme, asla bir İranlıyı tehdit etme!" diyerek karşılık verdiği öğrenildi. Gerilimin yaşandığı sırada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da aynı masada oturuyorlardı.

LAVROV ARAYA GİRDİ
Kerry'nin liderlik ettiği ABD delegasyonu tartışmayı izlemekle yetinirken Lavrov araya girerek iki tarafa da sakin olmalarını önerdi. Bir iddiaya göre Lavrov da "Asla bir Rus'u da tehdit etme" diyerek espri yaptı.
Sert sözlerin sarf edildiği tartışmanın İran'a yönelik yaptırımların konuşulduğu sırada başladığı söyleniyor. İran'ın olası bir anlaşma halinde tüm yaptırımların derhal kaldırılmasında ısrar ettiği biliniyor.

İRAN MEDYASINDA BÜYÜK YANKI UYANDIRDI

Zarif'in AB Temsilcisi Mogherini'yi "Asla bir İranlıyı tehdit etme!" sözleriyle uyarması İran medyasında büyük yankı uyandırdı. İranlılar Türkçe'de "Asla bir İranlıyı tehdit etme" anlamına "#NeverThreatenAnIranian" etiketiyle Twitter üzerinden binlerce mesaj paylaştı.

ANLAŞMAYA VARILMASININ OLASILIĞI YÜZDE 50'DEN DAHA AZ

ABD Başkanı Barack Obama, İran ile nihai anlaşmaya varılması olasılığının "50-50'den daha az" olduğunu söyledi. Başkan Obama, Beyaz Saray'da bir araya geldiği bir grup Senato üyesiyle sohbet ederken, kötü bir anlaşmayı kabul etmeyeceği konusunda ABD Senatosu üyelerine güvence verdi. Toplantıdan sızan haberlere göre, Obama, anlaşma ihtimalinin "50-50'den daha az" olduğunu belirtti. Obama çaresizlik içinde ve mutlaka İran ile bir anlaşma istediği yolundaki eleştirilerin de doğru olmadığını kaydetti. Anlaşma için son gün dündü. Bu sürenin uzatılıp uzatılmadığına dair bir açıklama yapılmadı. Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington yönetimi ve diğer ortakların İran'la müzakereleri aceleye getirmeyeceğini söyledi. Kerry, "Buradayız çünkü gerçekten ilerleme sağlandığına inanıyoruz. Ama sonsuza kadar da müzakere masasında oturmayacağız" dedi.