Zara'da Türkmen Katliamı

Zara'da Türkmen Katliamı

Suriyeli Türkmenler uzun süredir hem rejimin hem de Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırılarına uğruyor.

 Suriye Türkmen Kitlesi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Jakal, Zara'da aralarında kadın ve yaşlıların da bulunduğu 20 kişinin saklandığı bir sığınağa Beşşar Esed'e bağlı askerler tarafından el bombası atıldığını ve saldırıdan sadece iki kişinin kurtulabildiğini aktardı.

Türkmen liderin verdiği bilgiye göre Suriye ordusu, saldırıların ardından tamamen boşaltılan köyden kaçan Türkmenleri yakalamak için operasyon başlattı. 

Zara yakınlarındaki Hasırcılar köyüne kaçan Türkmenler de rejimin saldırılarına uğruyor.

Muhalif Suriye Mubaşir Ajansı da Zara’da yaşananları 'katliam' olarak niteledi.

Bu arada Suriye’de Esed’e karşı savaşan silahlı grupların en büyüklerinden biri olan İslam Cephesi, Cumartesi günü Suriye birliklerinin eline geçen Zara köyünü tekrar ele geçirmek amacıyla saldırılar gerçekleştiriyor. 

Zara'nın stratejik önemi

Türkmenlerin yaşadığı Zara, Lübnan sınırında muhaliflerin kontrolü altındaki önemli bölgelerden biri. 

Köy Lübnan’dan gelen grupların ülkeye girişi ve Humus'un merkeziyle ülkenin Akdeniz kıyıları arasındaki bağlantıyı sağlaması açısından önem taşıyor.

Rejimin Zara’ya saldırısı geçtiğimiz yıldan bu yana Şam-Halep karayolunu tamamen kontrol altına almak için sürdürdüğü operasyonun bir parçası.

Suriyeli Türkmenler uzun süredir hem rejimin hem de Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırılarına uğruyor.

Son aylarda Halep kentinin Türkiye sınırındaki köylerinde IŞİD’in saldırılarına maruz kalmış çok sayıda Türkmen Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştı.

Ülkedeki muhalif yapılanma içinde siyasi açıdan güçlenemeyen Türkmenler, bunun olumsuz sonuçlarının askeri olarak da yansıdığını ve bu yüzden cephede en ağır bedeli kendilerinin ödediğini düşünüyor.

Kaynak: Al Jazeera