Zaman'ın 'Milli Şef' hamlesine CHP ne diyecek?

Zaman'ın 'Milli Şef' hamlesine CHP ne diyecek?

'Paralel yapı' soruşturmasının odağındaki Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen Zaman gazetesi bugün 'Milli Şef kanunu ile dershanelere tehdit' manşetiyle çıktı

Eskişehir mahreçli haberde, 10/06/1949 tarihli ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'na atfen yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Genelgesi'ni tenkit eden gazetenin CHP'nin Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra uzun süre siyasi liderliğini yürüten İsmet İnönü'den "Milli Şef" olarak bahsetmesi dikkat çekti. Hatırlanacağı üzere Zaman gazetesi yerel seçimler öncesi yoğun şekilde CHP yanlısı propaganda yürütmüş ve her ilde AK Parti'nin karşısındaki en güçlü partiye oy vermeyi strateji olarak benimsemişti. Özellikle son yerel seçimlerden sonra CHP ile Gülen Cemaati arasında bir yakınlaşma süreci gözlemleniyordu. Zaman'ın "Milli Şef" vurgulu eleştirilerinin CHP cenahında nasıl karşılanacağı merak konusu. Bilindiği üzere CHP, Recep Tayyip Erdoğan'ın Dersim sürecinde getirdiği "Milli Şef" eleştirilerine sert tepki göstermişti. Erdoğan'ın CHP'ye yaptığı "Dersim'le yüzleşin" çağrısı CHP'de dönem dönem çatlağa sebep olmuş, en son Sezgin Tanrıkulu'nun bir televizyon programında Dersim için özür dilemesi parti içinde tartışma çıkarmıştı.

12.01.2015 tarihli genelge, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin izne tabi olduğunu vurgulayarak izinsiz faaliyet yürüten dershanelere kapatma cezası uygulanmasını öngörüyor. 28 Şubat sürecinde "Milli Şef" dönemini hatırlatacak uygulamaların yaşandığı dönemde Zaman gazetesi ve Gülen Cemaati apolitik bir duruş sergilemeyi tercih etmişti. Hatırlanacağı üzere 28 Şubat sürecinde de benzeri genelgelere dayanılarak muhtelif eğitim kurumları basılmış ve hukuksuz yasaklar uygulanmıştı.

Dershanelerin dönüştürülmesine ilişkin çıkarılan kanunun hala Anayasa Mahkemesi'nde görüşülmeyi beklediğini vurgulayan Zaman, yasal süreç tamamlanmadan dershanelerin kapatılmaya çalışıldığını iddia ediyor. Aynı gazete, Ergenekon ve benzeri davalardan tutuklu bulunan sanıkların ya da hükümlülerin yasal gerekçelerle serbest bırakılmasına yoğun şekilde itiraz ediyordu. Özellikle 17 Aralık soruşturmasından sonra yayın politikasını ciddi bir çifte standart düzlemine getiren Zaman gazetesinin yeni dönemde daha da agresifleştiği görülüyor.

Genelgede, “Bazı dershanelerin dershane olarak faaliyetlerini sürdürmelerine rağmen Bakanlığımızdan kurum açma izni almadan 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında ‘üniversite sınavlarına hazırlık lisesi’ ve ‘temel lise’ gibi adlar altında seviye tespit sınavları yaparak reklam ve ilan verdikleri, Bakanlığımızdan kurum açma izni işyeri açma ve çalışma ruhsatı almadan dershane faaliyetinde bulundukları yönünde Bakanlığımıza bilgiler ulaşmıştır. ‘Hem okul hem dershane’, ‘üniversite sınavlarına hazırlık koleji’ ve benzeri adlarla kurumların faaliyet göstermesi mümkün bulunmamaktadır.” ifadeleri yer alıyor. 

Genelgede, izinsiz faaliyet yürüten dershanelerin kapatma cezasına tabi tutulacağı da kurumlara bildiriliyor. 

TİME TÜRK