Yüzyılın İstihbarat Darbesi

Yüzyılın İstihbarat Darbesi

İsviçre merkezli şifreleme cihazları üreticisi Crypto AG’nin CIA ve dönemin Batı Almanya istihbarat servisi BND tarafından satın alındığı ve üretilen cihazlarla 120’den fazla ülkenin dinlendiği ortaya çıktı. CIA, söz konusu hamleyi Yüzyılın istihbarat dar

İkinci Dünya Savaşı boyunca birçok ülkenin diplomatlarının ve istihbarat servislerinin kullandığı şifreleme cihazlarını üreten İsviçre merkezli Crypto AG’nin CIA ve dönemin Batı Almanya istihbarat servisi tarafından 1951 yılında satın alındığı ortaya çıktı. CIA’in böylece aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 120 ülkeyi dinlediği öğrenildi. CIA raporunda söz konusu hamle ‘Yüzyılın istihbarat darbesi’ olarak niteleniyor.

Amerikan Washington Post gazetesi ve Alman yayın kuruluşu ZDF’nin yürüttüğü ortak araştırma, birçok ülkeye satılan şifreleme cihazlarının üreticisi ‘Crypto AG’ adlı İsviçre şirketinin 1951’de satın alındığını ortaya koydu.

Habere göre; bu şirket ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) ve Batı Almanya istihbarat servisi (BND) casuslarına Türkiye de dahil olmak üzere 120’den fazla ülkenin gizli yazışmalarına erişim imkânı sağladı.

Amerikalı ve Alman istihbarat kurumları, on yıllar boyunca ‘Crypto AG’nin sattığı şifreleme cihazları tarafından üretilen gizli mesajlaşmaları deşifre etti.

CIA ve BND, Crypto AG’nin 1970’li yıllar ile 2018 arasındaki hemen hemen tüm operasyonlarını kontrol etti. Şirketin 2008 yılında satıldığı ve istihbarat servisleriyle çalışmalarını sonlandırdığı öğrenildi.

Crypto şirketinin ürünleri halen dünyanın dört bir yanında farklı ülkeler tarafından kullanılıyor. Belgelere göre aralarında Avrupa ülkelerinin de bulunduğu çok sayıda ülkenin diplomatik ve askeri haberleşmesinin kapsamlı olarak izlendiği tahmin ediliyor.

CIA ve BND'nin hazırladığı raporlarına dayandırılan habere göre 1979'da İran rehine krizinde mollalar dinlendi, Falklands Savaşı'nda Arjantin ordusu hakkında bu sayede elde edilen istihbaratlar Britanya'ya verildi, Güney Amerikalı diktatörlere düzenlenen suikastler takip edildi ve 1986 Berlin disko saldırısında Libyalı yetkililerin birbirlerini kutladığı duyuldu.

Gazetenin görüştüğü Crypto şirketinin eski ve şimdiki yetkililerine göre CIA, şirketteki hisselerini 2018 yılında sattı.

CIA raporunda Crypto AG üzerinden yürütülen bu operasyonu "Yüzyılın İstihbarat Darbesi" olarak nitelendiriyor.