Yunanistan'ın Kader Günü

Yunanistan'ın Kader Günü

AB Liderleri, bugün yapacakları zirvede Yunanistan için ‘Euro’da kalsın’ ya da ‘gitsin’ oylamasını yapacak.

Yunanistan’da 5 Temmuz Pazar günü yapılan referandumda kreditörlerin şartlarına ‘hayır’ sonucunun çıkmasının ardından 7 Temmuz’da Brüksel’de olağanüstü toplanan Euro Bölgesi liderlerinin Atina’ya yeni kurtarma paketi için verdiği süre bugün doluyor. Liderler, geçen hafta Yunanistan’dan yeni teklif istemiş ve perşembe günü Atina 12 milyar Euro’luk tasarruf tedbirlerini içeren yeni teklifini sunmuştu. Eurogroup Maliye Bakanları’nın dün yaptıkları toplantıdan sonra Yunanistan’ın durumu bugün Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde karara bağlanacak. Liderler, Yunanistan’ın ‘Euro’da kalıp kalmayacağını oylanacağı AB liderlerinin zirvesi, tüm dünya tarafından yakından takip ediliyor.

Olası iki sonuç

Bugünkü AB liderlerinin zirvesinden çıkacak olası iki kararın sonucunun şöyle olacağı tahmin ediliyor:

1- Yunanistan’ın sunduğu önlemlerin Avrupa ülkeleri tarafından yeterince ‘ciddi ve inandırıcı’ bulunması ve bunun karşılığında bir mali yardım sunulması. Bu yardım muhtemelen, kapalı olan Yunan bankalarının açılmasına olanak tanıyacak ve 20 Temmuz’da Yunanistan’ın Avrupa Merkez Bankası’na olan 3.5 milyar Euro’luk ödemesini kolaylaştıracak. Tüm dünya piyasaları da derin bir nefes alacak.

2-Bir anlaşmaya varılamaması ve Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkışının gündeme gelmesi. Bu koşullarda ise Yunanistan’a insani yardım desteği gündeme gelecek. Bu alternatifin kazananı yok. Yunanistan daha derin bir resesyona girebilir. Euro Bölgesi’nden ise bir üyenin parasal birlikten ayrıldığı süreç ilk kez yaşanacak. Piyasalarda Yunanistan kaynaklı yeni borç krizi kabusu dalgalanmalara neden olacak.

ÇİPRAS: MASADAKİ TEKLİFLER ÇOK ZOR

Yunanistan’ın kreditörlere sunduğu yeni reform teklifleri parlamentoda cuma geç saatlerde onaylandı. Hükümetin yeni reform teklifleri, 2018’e kadar aşamalı olarak yüzde 3.5 oranında faiz dışı kredi sağlanması hedefiyle 12 milyar Euro’luk tasarruf tedbirlerini içeriyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, hükümetin, Yunanistan’ı ve Avrupa’nın yönünü değiştirmek için mücadele ettiğini ancak başaramadığını söyledi. Çipras, kreditörlere sundukları yeni reform tekliflerinin parlamentoda oylanmasından önce yaptığı konuşmada, son tekliflerin hükümetin seçim öncesi açıklanan programından çok uzak olduğunu ifade ederek, “Meseleleri güzel göstermek niyetinde değilim. Masadaki teklifler çok zor” dedi.

AB, Yunanistan’a acil gıda ve ilaç yardımına hazırlanıyor

Avrupa Birliği Komisyonu, iflasın eşiğine gelen Yunanistan’a gıda ve ilaç yardımında bulunmak için hazırlandığını açıkladı. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Kristalina Georgieva “Acil destek programını yürürlüğe sokacağımız kesin, ihtiyaç  duyulan ilaçların ve gerekli gıda dağıtımının sağlanması için çalışacağız’’ ifadesini kullandı. AB Komisyonu’nun ilk etapta 790 milyon Euro tutarında acil gıda yardımını Yunanistan için devreye sokması bekleniyor.