Yunanistan'da Altın Şafak Davası Başladı

Yunanistan'da Altın Şafak Davası Başladı

Yunanistan'da Altın Şafak’ın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davası yeniden başladı

Yunanistan'da, "silahlı suç örgütü yönetme ve örgüte üye olma" suçlamasıyla aşırı sağcı Altın Şafak Partisi (Hrisi Avgi) üyeleri hakkında açılan dava yeniden görülmeye başlandı.
Pire'deki Koridallos Cezaevi'nin kadınlar bölümünde oluşturulan özel bir salonda 17 günlük aranın ardından başlayan duruşmaya parti lideri Nikos Mihaloliakos ve partinin üst düzey yönetim kadrosu davanın "siyasi bir dava olduğunu" ileri sürerek katılmıyor. Mihaloliakos ve sanıkların büyük bölümü duruşmada avukatları aracığıyla temsil ediliyor. İlk duruşması 20 Nisan’da başlayan dava sanıklardan birinin avukatının duruşmaya gelmemesi nedeniyle 7 Mayıs’a ertelenmişti.
Yunanistan Kamu Düzeni Bakanlığının talimatıyla 2013'te Yüksek Mahkeme Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda aleyhinde dava açılan Altın Şafak'ın lideri Mihaloliakos ve aralarında milletvekillerinin de bulunduğu 69 sanık, "silahlı suç örgütü yönetme ve örgüte üye olma" suçlamasıyla yargılanıyor.
En az bir yıl sürmesi beklenen dava sonunda mahkemenin, Altın Şafak'ın "siyasi parti görünümü altında suç örgütü olup olmadığına, üyelerinin işlediği cinayet ve ırkçı saldırı suçlarının partinin politikası kapsamında yapılıp yapılmadığına" karar vermesi bekleniyor.
KORİDALLOS'TA OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Öte yandan, Koridallos’ta, Altın Şafak Davası nedeniyle ilk duruşma günü olduğu gibi yine olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Cezaevi çevresindeki yollar trafiğe kapatılırken, olası gösterilere karşı önlem olarak bölgedeki okullar ve kamu kurumları Belediye Başkanı'nın kararıyla süresiz olarak tatil edildi. Altın Şafak duruşmasının Koridallos'ta yapılmasına itiraz eden semt sakinleri cezaevi önünde protesto gösterisi düzenledi. Atina ve Koridallos belediye başkanları Yorgos Kaminis ve Stavros Kasimatis, Altın Şafak Davası'nın Koridallos'ta görüşülmesinin vatandaşların ve öğrencilerin güvenliği açısından risk oluşturduğu gerekçesiyle davanın başka bir yerde görüşülmesi için mahkeme heyetine ortak dilekçe vermişti.
CEZAEVİ ÖNÜNDE GERGİNLİK
Bu arada, cezaevi önünde sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan karşıt görüşlü gruplar arasında zaman zaman gerginlikler yaşanıyor. Cezaevi dışında beklemeyi sürdüren Altın Şafak üyeleri ile sol grupların birbirlerine saldırmaları sonrasında yaralanan bir kişinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi.