Yunanistan'da akıl almaz değişiklik!

Yunanistan'da akıl almaz değişiklik!

Ekonomik kriz ile boğuşan Yunanistan, ruh ve sinir hastanelerini kapatma kararı aldı. Ve yüzlerce hastanın ailelerine 'gelin hastanızı alın' mektubu gönderildi.

Yunanistan 2008 yılının sonunda başlayan ekonomik krizi atlatmak için aldığı tedbirlere bir yenisini ekliyor. Yüzlerce ruh ve sinir hastasının tedavi edildiği hastaneler kemer sıkma tedbirleri kapsamında kapatılacak. Ülkedeki üç büyük akıl ve ruh sağlığı hastanesi 2014 yılında kapısına kilit vurulacak sağlık tesisleri arasında görülüyor. Hastanelerin ikisi başkent Atina'da bulunuyor. Kapatılması planlanan son hastaneyse Yunanistan'ın kuzeyindeki Selanik şehrinde. Hastanelerdeki 330 hastanın yakınına karara ilişkin uyarı gönderildi. Hasta yakınlarına gönderilen mektupta "Hastanızı almanız gerekiyor" denildi ve 31 Aralık tarihine kadar süre verildi.
SUÇ İŞLEYEBİLİRLER
Mektupta hastanelerinin kapatılmasının ardından akrabaları tarafından alınmayan hastaların özel pansiyon ve sığınma evi tipinde küçük merkezlere aktarılacağı belirtildi. Ancak hastaların, bakım standartları uygun olmayan bu merkezleri terk edip sokaklarda kalmalarından endişe ediliyor. Sokaklara terk edilmelerinden endişe edilen hastaların arasında Alzheimer, şizofreni gibi rahatsızlıkları olanlar da bulunuyor. Hastaların arasında, akıl sağlığı yerinde olmadığı için hastanelere sevk edilen cinayet, gasp gibi suçlardan yargılanmış kişiler de yer alıyor. Bu kişilerin sokağa terk edilmeleri halinde yeniden suç işleyebilecekleri şüphesi Yunan halkında da tedirginliğe yol açtı.
BAKANLIK DESTEKLİYOR
Sağlık Bakanlığı yetkilileriyse kararın bütçedeki sıkıntılardan dolayı alındığını vurgulayarak hastanelerin kapatılması gerektiğinde ısrar ediyor. Yetkililerden Pavlos Teodorakis "Sorun bulunmuyor" diyor.
1989'DAKİ SKANDALIN ARDINDAN DÜZELMİŞTİ
Yunanistan gibi her dört hastadan birinin ruh ve sinir hastası olduğu bir ülkede alınan bu kararın, ülkedeki sağlık standartlarını çok olumsuz etkilemesinden de endişe ediliyor. 1989 yılında bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde hastaların çıplak şekilde yataklarına bağlandığını gösteren fotoğraflar ortaya çıkmıştı. Gazetelerde yer alan fotoğraflar sadece Yunanistan halkından değil Avrupa'nın diğer ülkelerinden de tepkilerin yükselmesine yol açmıştı. Bir utanç kaynağı olan bu skandalın ardından Avrupa Birliği'nin de yardımlarıyla ülkedeki hastanelerin standartları yükseltilmişti.
'KAFESE KAPATILACAKLAR'
Hastanelerin kapatılması kararı sağlık sektöründe çalışanların tepkisini çekti. Psikiyatri Hemşireleri Birliği Başkanı Yorgo Avramides "Aralık ayı sonuna kadar bu hastanelerin kapatılması mümkün değil. Büyük hastaneleri küçültmek sorunu çözmez, büyütür" dedi. Hastaların nakledileceği küçük bir merkezi gezen bir Yunan gazeteci, burada kalan hastaların adeta bir kafeste yaşadıklarını yazdı.