Yunanistan Geri Adım Attı

Yunanistan Geri Adım Attı

AB ile kurtarma paketi pazarlığı yapan Yunanistan, bugün anlaşmanın 6 ay uzaması için başvuru yapacak. Yunanistan başvuru şartlarında müzakere istiyor.

Eurogroup maliye bakanları ile Yunanistan arasında Pazartesi günü anlaşma olmadan sona eren toplantının ardından Yunanistan’a kararı için beş gün süre verilmişti. Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, dün akşam parlamentoda “Boğun eğmeyeceğiz” derken, bu sabah Hükümet Sözcüsü Gavriil Sakelaridis, Yunanistan’ın mevcut programı uzatmak için başvuru yapacağını açıkladı. Ancak hangi şartlarda uzatma isteneceğine dair bilgi vermedi. Yunan gazetesi Kathimerini’nin haberine göre Yunanistan yardım anlaşmasının 6 ay uzatılmasını isteyecek.

Yunanistan’ın şartı mevcut kurtarma paketindeki kemer sıkma politalarını uygulamamak, ülkenin mali hedeflerini etkileyecek adımlar için moratoryumda anlaşmak. Yunanistan diğer maddelerde müzakereye açık.

Yunanistan ile ilgili olağanüstü bir toplantı yapılıp yapılmayacağını Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem açıklayacak.

Yunanistan ile ilgili bugün gözler Avrupa Merkez Bankası toplantısında olacak. Avrupa Merkez Bankası Yunan bankalarının yararlandıkları acil durum fonuna ilişkin açıklamada bulunacak. Reuters’ın haberine göre Almanya Avrupa Merkez Bankası’nın Yunanistan’a acil likidite desteği verilmemesi için baskı yapıyor. 

Tsipras'a destek arttı

Yunanistan’ın AB’den aldığı para 28 Şubat’ta bitiyor. Eğer AB ile uzlaşma olmazsa bu Yunanistan’ın eurodan çıkmasına yol açabilir, Yunanistan’ı farklı arayışlara zorlayabilir.

Geçtiğimiz hafta Rusya, Yunanistan’a desteği düşünebileceklerini açıklamış, Çin de Tsipras’a davette bulunmuştu.

AB ile Yunanistan arasındaki müzakerler sürerken, ülkesinde Tsipras’a olan destek de artıyor. Son kamuoyu yoklamalarında Tsipras’ın oyları yüzde 36’dan yüzde 45.4’e çıktı.

Kim ne istiyor?

Yunanistan yeni kurtarma programının şartları ve detaylarının görüşeleceği sırada ülkeyi ayakta tutacak geçici yani köprü  bir anlaşma istiyor. Varoufakis geçici anlaşmanın 6 aylık olacağını ve bu sürede yeni kurtarma programı için pazarlıkların yapılabileceğini söylüyor. Eurogroup ise Yunanistan’a “Yeni bir program yok, mevcut programı kabul et” diyor.  

Kaynak: Al Jazeera, Reuters, Kathimerini