Yunanistan, Almanya'ya Yüz Milyonlarca Avro Faiz Ödüyor

Yunanistan, Almanya'ya Yüz Milyonlarca Avro Faiz Ödüyor

Yunanistan 2010'dan bu yana sadece Almanya'ya kredi borçları için 360 milyon Avro faiz ödedi.

Alman Federal Parlamentosunda Sol Parti tarafından verilen bir soru önergesine Federal Maliye Bakanlığının verdiği cevapta, Almanya'nın Yunanistan'dan, verdiği krediler için 2010'dan bu yana 360 milyon Avro faiz aldığı bildirildi.

Bakanlığın verdiği 40 sayfalık cevapta, Alman Ulusal Teşvik Bankası KfW'nin 2010 ile 2014 yılları arasında Yunanistan'tan tahsil ettiği 360 milyon Avro krediyi federal yönetime teslim ettiği kaydedildi. Federal Maliye Bakanlığı gelecek yıllarda Yunanistan'dan Alman federal yönetimine yıllık 20 milyon Avro olmak üzere daha az faiz geliri sağlanacağını bildirdi.

Cevap olarak hazırlanan raporda Yunan ekonomisinin geçen yıllardaki küçülme süreci ayrıntılı olarak ortaya konuldu. Buna göre 2012 ile 2014 yılları arasında Almanya'nın Yunanistan'a verdiği kredi yardımlar 46 milyar Avrodan 78 milyar Avroya yükseldi. Raporu değerlendiren Sol Partili Andrej Hunko, AB'nin takip ettiği kriz politikasının nasıl başarısız olduğunu bu belgelerin gösterdiğini söyledi.

Avro Grubu Maliye Bakanlarının aldıkları bir ortak karara göre Yunanistan'ın Nisan ayı sonuna kadar ayrıntılı bir reform planı ortaya koyması ve uygulamaya başlaması gerekiyor. Ancak bu şartla AB Kurtarma Programından Atina'ya 7,2 milyar Avro kredinin verilebileceği kaydedildi.

Yunan Maliye Bakanı Giannis Varofakis dün mali piyasalardan, 'T-Bills' adı verilen 6 ay vadeli devlet tahvili karşılığında 1,1 milyar Avro temin etmeyi başardı. Ancak bu tahviller için Yunan devletinin yüzde 2,97 oranında faiz ödemesi gerekiyor. Aynı şekilde geçen ay da Yunanistan yüzde 2,75 faiz karşılığında devlet tahvilleri satarak finans temin etmişti. Şu anda,faiz Yunanistan'ın başka bir finans temini imkanı da bulunmuyor.

Dünya bülteni