Yunan Başbakan Sözünü Tutmadı

Yunan Başbakan Sözünü Tutmadı

Uluslararası ekonomistler Syriza'nın seçmenlerine verdiği sözleri henüz yerine getiremediğini belirtiyor.


 
Uluslararası finans kuruluşlarının ekonomistleri, Yunanistan'ın mali programın 4 ay uzatılması karşılığında sunduğu reformların onaylanmasının kısa vadede her iki taraf için de olumlu olduğunu ancak Syriza'nın seçmenlerine verdiği sözleri henüz yerine getiremediğini belirtiyor.

Avro Bölgesi maliye bakanları salı günü Yunanistan'ın mali programın 4 ay uzatılması karşılığında sunduğu reform listesini onaylamıştı.

Yunanistan'ın Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) Troyka kurumlarına ve Avro Bölgesi'ne gönderdiği reformlar listesinde KDV dahil vergi uygulamalarında reform yapılması, üst gelirliler başta olmak üzere vergi kaçakçılığıyla mücadele edilmesi, eğitim ve savunma dahil kamu harcamalarının gözden geçirilmesi, yolsuzluk, akaryakıt ve tütün ürünleri kaçakçılığıyla mücadele edilmesi gibi tedbirler bulunuyor.

Syriza'nın seçmenlerine verdiği vaatlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği de kamuoyu tarafından yakından izleniyor. Başbakan Aleksis Çipras, grup toplantısında yaptığı bir konuşmasında Troyka ve politikalarına kesin bir biçimde son vereceklerini açıklamıştı.

Ayrıca Syriza, ülke borçların önemli bölümünün silinmesini, yardımlar için yeni müzakereleri ve sosyal hakların artırılmasını savunuyor. Partinin vaatleri arasında asgari ücretin artırılması ve bir istihdam programının uygulanması da öne çıkıyor.