Yüksekdağ'dan Suriye'ye Müdahale PlanlarınaTepki

Yüksekdağ'dan Suriye'ye Müdahale PlanlarınaTepki

HDP Eşbaşkanı Yüksekdağ, Suriye'ye müdahale planlarını “Nasılsa savaşacak Mehmet çok” dedi

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Türkiye'nin son zamanlarda Suriye'ye müdahale için zemin aradığını ve işgal planlarının deşifre edildiğini de öne sürerek “Nasılsa savaşacak Mehmet çok” dedi.

Yüksekdağ, partisinin Şanlıurfa milletvekilleriyle Suruç ilçesindeki sınır hattına gelerek incelemelerde bulundu. Daha sonra sınır hattındaki Büyük Kendirci Mahallesi yakınındaki alanda gazetecilere açıklama yaptı.

Sınırın diğer tarafında barbarlık ve katliamların yaşandığını belirten Yüksekdağ, "Kısa bir süre önce insanlık düşmanı barbar çeteler tarafından gerçekleştirilen saldırıda 150 canımızı şehadete uğurladık. Bugün burada onların anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Yitirdiğimiz 150 canımız bizim onurumuz, bizim sözümüz ve bizim kazanma azmimizdir. Fakat bu sınırın ötesinde bizlere katliamcılığı, saldırganlığı dayatanlar, bizim dün olduğu gibi bugün de mücadele edeceğimiz, alt edeceğimiz insanlık dışı güçlerdir" diye konuştu. 

Kanla, katliamla, göz yaşından beslenenlere siyasal yaşamda geleceğin haram olacağını ifadesini kullanan Yüksekdağ, şöyle konuştu:

"Kobani'deki bu aydınlık direniş, bütün dünya haklarının karanlık ordulara ve kuşatmalara karşı mücadele yürütme cesareti ve güveni olmuştur. İşte bunun için bu Kobani direnişinin başarısını, kazanımını hazmedemeyenler her gün silahlarla, bombalarla kalleşçe saldırılarla yalanlarla, kara çalmalarla bu güneşi karartmaya çalıştılar ama tarihin bildiği sözü bir kere daha hatırlatmak istiyorum 'güneşi balçıkla sıvayamazsınız'."

PYD'nin Kobani'de, Tel Abyad'da ve sınır hattında yürüttüğü mücadelenin olmaması halinde, Türkiye'nin merkezinde de hiçbir vatandaşın güvende olamayacağını öne süren Yüksekdağ, bu durumu siyasi iktidarın da çok iyi bildiğini kaydetti.

"BARIŞ VARSA BU KÜRTLER SAYESİNDE OLMUŞTUR"

Yüksekdağ, Türkiye'de 3 yıldan bu yana savaş siyasetini dayatan bir siyasi iktidara karşı her şeye rağmen "barış dediklerini" belirterek,  konuşmasına şöyle devam etti:

"Bugün Türkiye'de bir parça olsun iç barış varsa, bugün Türkiye savaştan kaçan mültecileri içerisine alabilecek bir ülke durumundaysa emin olun bu barış için direnen ve barıştan vazgeçmeyen Kürtler sayesinde olmuştur. Halkların Demokratik Partisi, bu barışa inananlar sayesinde olmuştur. Biz bunu halkımızın ve kimsenin başına kakmadık, bununla övünmedik, görevimizi yaptık sadece ama artık bir siyasi iktidar da görevini yapmak zorunda. Şimdi sıra geldi Rojava, Suriye sınırına. Siyasi iktidar içte çatışma ve savaş siyasetini tutturamayacağını anladı şimdi Suriye'ye oynuyor, Rojava'ya oynuyor. 7 Haziran'da yaşadığı yenilginin, hezimetin acısını bir savaş, bir çatışma çıkararak üzerinden atmaya çalışıyor. Halklarımızın yaşamıyla, barışıyla, geleceğiyle oynamaya kimsenin ama kimsenin hakkı yoktur."

Türkiye'nin Suriye sınırında düne kadar birbirine düşürülmek istenen halkların, Kürt gruplar tarafından kardeşçe bir araya getirildiğini hatırlatan Yüksekdağ, buradaki insanların eşitlik ve kardeşlik hukuku üzerine yeni bir yaşama biçimi kurduklarını kaydetti.

KOBANİ'DEKİ BOMBALI SALDIRILAR

Kobani'de yaşanan çatışmalar nedeniyle tam olarak ölü sayısının belirlenemediğini aktaran Yüksekdağ, "Hala ölü sayısı belirlenemedi çünkü katliamın çapı oldukça ağır. Bizler bu kadar çaplı bir katliamın asla ve asla tekil bir biçimde, anlık bir biçimde gerçekleştirildiğini düşünmüyoruz. Bütün veriler kanıtlar, görgü tanıkları ve anlatımlar gösteriyor ki bu katliam günler öncesinden planlanmış, hazırlanmış ve birçok cepheden harekete geçilmiş. Kobani'ye dönük olarak iki cepheden saldırıya geçildi. Saldırının gerçekleştirildiği cephelerden biri de işte bu cephedir, Mürşitpınar hattıdır, yani Türkiye sınırıdır" diye konuştu.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde IŞİD'in kampına dönüştürülmüş yerleşim yerleri bulunduğunu iddia eden Figen Yüksekdağ, bu konuda polis ve savcıları göreve çağırmalarına rağmen tek bir adım atılmadığını belirterek, hükümeti eleştirdi.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NA ÇAĞRI

Başbakan Ahmet Davutoğlu'na çağrıda bulunan Yüksekdağ, şunları söyledi:

"Birinci derecede birinci parti sizsiniz. Şu an oluşturulacak koalisyonda da en etkili rolü alabilecek yine sizsiniz. Eğer bu çeteleri desteklemiyorsanız, eğer arkalarında durmuyorsanız, hani her gün kadını çoluğu çocuğu, yaşlıyı, genci toplayıp karakola dolduruyorsunuz ya bir tane IŞID elamanına karşı bir operasyon gerçekleştirin, bir sorumlunun açığa çıkarıldığını görelim, sizin bu iddialarınıza inanalım. Aksi durumda siyasi iktidarın IŞID'i desteklemiyoruz iddialarının hiçbirisi bizim nezdimizde geçerli değildir. Bu iddialar yok hükmündedir."

NASILSA MEHMET ÇOK

Yüksekdağ, Türkiye'nin son zamanlarda Suriye'ye müdahale için zemin aradığını ve işgal planlarının deşifre edildiğini de öne sürerek şöyle devam etti:

"Gerekçe olarak Türkiye sınırında Suriye'de bir Kürt devleti, Kürt koridoru oluşturulmasını gösteriyor ve bunu engellemek için Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesini şart olarak görüyorlar. Bunlar, bu savaş çığırtkanlığı hazırlığı olarak dile getirdi. Türkiye'de Mehmet çok. Bu Mehmet'lerin askerlerde, savaşlarda harcanması onların umurunda değil. Yıllar boyunca Türkiye'de iç çatışmaya sebebiyet vererek Türk, Kürt ile Ahmet ve Mehmet'lerimizin canını, yaşamını kaybetmesine sebep olan zihniyet işte bu savaş çığırtkanı zihniyettir. Suriye'ye işgal planının ve pratiğinin alt yapısını zeminini hazırlamaya çalışıyorlar. Bunu Kürt düşmanlığı üzerinden yapma gayreti içerisindeler. Artık Kürt halkının yakasından düşün."