YSK'ya kısmi RTÜK modeli

YSK'ya kısmi RTÜK modeli

AK Parti, Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun ardından Yüksek Seçim Kurulu'nun yapısında değişikliğe gidilmesi için harekete geçiyor.

"Kısmi RTÜK modeli" olarak adlandırılabilecek sistemde, kurulda siyasi partilerden 1'er üye bulunması öngörülüyor. A Haber Ankara Temsilcisi Murak Akgün'ün sorularını yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "YSK'da bir değişikliğe ihtiyaç var" dedi. Elitaş, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın "yerel seçimlerle ilgili başvuru gelirse değerlendiririz" sözlerine ise "bu durumda Anayasa Mahkemesi'nin vesayeti ile karşı karşıya kalırız" yanıtını verdi. 

YSK'DA DEĞİŞİKLİK İHTİYAÇ 
Yüksel Seçim Kurulu'nun yaptığı işlerle ilgi bir düzenlemenin olması bir ihtiyaç gibi görünüyor. Siz nasıl ki RTÜK'te üyeler arasına siyasi parti temsilcilerini koyabiliyorsanız, Yüksek Seçim Kurulu'nda da siyasi partileri temsilen birer üyenin oraya konulması en azından dışarıdaki tartışmaları daha az hale getirecek, önlemiş olacak. Orada Yüksel Seçim Kurulu karar verirken en azından dışarıya daha güven verici bir unsur olacak. Kısmi RTÜK modeli gibi tartışılabilir. 

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN VESAYETİ ANLAMINA GELİR 
Anayasa Mahkemesi bu niyetle, bu şekilde bir cevap veriyorsa Türkiye'de Anayasa Mahkemesi vesayeti ile karşı karşıya kalıyoruz demektir. Anayasa Mahkemesi kararlarını yasalar çerçevesinde, anaysa çerçevesinde vermek zorundadır. Aksi halde biz 17 Aralık süreci ile birlikte başlayan yargı darbesi ile mücadele ettiğimiz bir süreçte 30 Mart Seçimleri'nde halkımızın yargı darbesine verdiği cevap karşısında Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın böyle bir söz söylemesi vahim bir durumdur.