YPG, OSO'dan Ateşkes istedi İddiası

YPG, OSO'dan Ateşkes istedi İddiası

Fırat Kalkanı Operasyonu, ABD’nin tüm itirazlarına rağmen güney tarafı YPG’nin kontrolünde olan Sacur çayına dayandı.

Fırat Kalkanı Operasyonu, ABD’nin tüm itirazlarına rağmen güney tarafı YPG’nin kontrolünde olan Sacur çayına dayandı. YPG’nin elindeki Menbiç için kritik öneme sahip olan bölgenin ÖSO kontrolüne geçmesinin ardından SDG'nin ateşkes talebinde bulunduğu ileri sürüldü. Bir ÖSO komutanı anlaşmanın ateşkes değil, geçici süre operasyonları durdurma olduğunu söyledi.
KENAN BUTAKIN / HABER MERKEZİ

Türkiye'nin Özgür Suriye Ordusu'yla (ÖSO) yaptığı 'Fırat Kalkanı' operasyonunda, Cerablus'un batısındaki Azez ve güneyindeki Menbiç'e doğru ilerleyiş devam ediyor. ÖSO güçleri, YPG’nin Türkiye'nin kırmızı çizgisi olarak belirlediği Fırat'ın doğusuna çekilmesi için dün Menbiç'e doğru yeni bir hamle başlattı. Muhalifler Cerablus ve Menbiç'in tam ortasında bulunan ve Fırat'la birleşen Sacur çayının kuzeyini kontrol altına aldı. Menbiç’in tehlikeye düşmesi üzerine YPG'nin de içinde olduğu SDG'nin, ÖSO’dan ateşkes istediği ileri sürüldü. Bir OSO komutanı anlaşmanın ateşkes değil, geçici süre operasyonları durdurma anlamına geldiğini belirtti. 

ABD’NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ GEÇİLDİ
ABD yönetiminden YGP'nin büyük oranda Fırat'ın doğusuna çekilmeye başladığı bu nedenle harekatın Sacu çayının Kuzeyi ile sınırlı kalması yönünde mesajlar gelmişti. En son ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Fırat Kalkanı operasyonuyla ilgili ÖSO'nun Cerablus'un güneyine değil, batısına ilerlemesi gerektiğini söylemişti. Önceki gün Türkiye’nin YPG’ye verdiği süre dolarken dün de ÖSO kuvvetleri ABD’nin doğal sınır olarak gördüğü Sacur çayının güneyinde hakimiyeti sağladı.

PARALI ASKERLER TEHDİT ETTİ
Şam Cephesi'nin Türkmen komutanlarından Zekeriya Karslı, muhalif güçler Secur Irmağı'nı aşmak üzereyken ABD'nin daha çok Kobani bölgesinde bulunan ve lejyoner denilen paralı askerleri ile karşılaştıklarını söyledi. Karslı, "Biz Menbiç'e ilerlerken ırmağa vardığımızda bir araç geldi. Aracın içerisindekilerin yabancı oldukları belliydi. Araçta bir ABD bayrağı vardı. İçlerinden biri çıkıp bu ırmağı geçmeyin dedi. Menbiç'e doğru gitmemizi istemediklerini söyleyip yanımızdan ayrıldılar" dedi.

SDG, ÖSO’DAN ATEŞKES İSTEDİ
ÖSO’nun güneye ilerlemesinin ardından AFP, ‘ateşkes’ iddiasını abonelerine servis etti. Habere göre, ABD ABD Merkez Komutanlık Sözcüsü John Thomas “Suriye'de IŞİD tehdidine odaklanmak için Türkler ve Kürt grupların çatışmayı durdurma noktasında teminat verdiğini” öne sürdü. Karar’ın ulaştığı ÖSO kaynakları ise ateşkes talebinin, ABD’li yetkililer aracılığı ile SDG’den geldiğini söyledi. Bir ÖSO komutanı, SDG ile ateşkes değil, kısa süreliğine operasyonları durdurma olduğunu belirtti. 

7. GÜNDE 21 HEDEF VURULDU
Öte yandan TSK, harekatın 7. gününde Cerablus civarında terör örgütü YPG ve IŞİD’e ait 21 hedefin fırtına obüsleriyle 108 atış yapılarak vurulduğunu açıkladı. Açıklamada koalisyon hava kuvvetlerine ait A-10 tipi iki uçakla, önceki gece saat 23.10'da Cerablus bölgesi civarında tespit edilen iki IŞİD hedefinin vurularak imha edildiği belirtildi. TSK, Suriye kuzeyinde yürütülen koalisyon harekatına destek  veren Türk Silahlı Kuvvetlerinin, bölgede yaşayan sivillerin zarar görmemesi için  her türlü tedbiri aldığı ve bu konuda azami hassasiyet gösterdiğini vurguladı.