'YPG IŞİD'i Kobani'den Çıkardı'

'YPG IŞİD'i Kobani'den Çıkardı'

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, YPG'nin öğle saatlerine doğru Kobani'de ağır silahlarla başlattığı yeni saldırıların ardından IŞİD'i kentten çıkardığını duyurdu. Üç günlük çatışmalarda 172 sivil öldü.

Ocak ayında çekildikten sonra Çarşamba günü yeniden Kobani'ye saldıran IŞİD, kent merkezindeki farklı noktalarda sivilleri rehin tutuyordu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Kürt güçlerin önce bu noktaları kuşattığını ardından da örgüt üyelerini kentten çıkardığını duyurdu. AFP'ye konuşan aktivistler de IŞİD'in Kobani'den çıkarıldığını söyledi.

Öncesinde Al Jazeera English'e bilgi veren kaynaklar YPG'nin IŞİD'in sivilleri rehin tuttuğu hastaneye operasyon yaptığını ve bazı rehineleri kurtardığını söyledi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre hastanede uluslararası Sınır Tanımayan Doktorlar kuruluşundan sağlık ekipleri bulunuyordu. YPG, IŞİD kontrolündeki hastaneye sabah tekrar ağır silahlarla saldırıya geçti. Çatışmalar sırasında hastanenin bulunduğu noktadan büyük bir patlama sesi duyuldu. Kobani'nin merkezindeki bir noktada yoğunlaşan çatışmalar ise sona erdi. YPG kent merkezini ise tamamen kontrol altına aldı. 

Çatışmaların ikinci sıcak noktası ise Kobani kent merkezinin güneyinde gerçekleşti.

YPG çatışmalarda üç kayıp verdiğini belirtirken, birçok IŞİD üyesinin de öldüğünü belirtti. IŞİD'in 3 gün süren saldırılarında 174 sivilin öldüğünü duyurdu. Kuruluşa göre çatışmalarda YPG ve IŞİD'den de tolam 70 savaşçı öldü. 

 

Haseke'de sakin gece

IŞİD'in kuzeydeki Haseke kentine başlattığı saldırı da dördüncü gününe girdi. Örgüt Haseke'deki Naşva Mahallesi'ni hâlâ kontrolünde tutuyor. Dün yoğun çatışmaların yaşandığını söyleyen yerel kaynaklar, geceyarısı sonrası kentte durumun sakin olduğu bilgisini verdi.  

IŞİD Haseke'de Esed yönetimine bağlı güvenlik güçlerine intihar saldırısı düzenlemiş, 20 rejim askerini öldürmüştü. 

Kaynak: Al Jazeera, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi