Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Yine aynı senaryo

Gezi cemaati, Soma faciasının ardından yine meydanlardaydı. Yine yakıp yıkmalar, yine molotofkokteylleri.. Güya ölümleri protesto ediyorlar..

Koyun can derdinde, kasap et derdinde.” O hesap, birileri Somalı madencilerin kan ve gözyaflları üzerinden siyaset yapmaya çalıflıyor.. Yine her zamanki gibi BBC, CNN erketede bekliyorlar.. Biz bu filmi daha önce görmüfltük..

Maden iflletmesinin sorumlularını kimse tartıflmıyor.. Neden acaba..

Peki sözkonusu baflbakanı istifaya çağırıyorsanız, sözkonusu maden ocağının patronu ile röportaj yapıp övgüler düzen medianın patronunun da istifa etmesi gerekmez mi! Hadi o röportajları yapan gazeteciler istifa etsin! Bunu istiyorlar mı?

Onların dertleri baflka, “üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek” asıl düflünceleri..

Bir kamu görevlisi ile bir provokatörün kavgası, iktidarın adamlarının Somalı maden iflçilerinin ailelerine saldırması fleklinde takdim ediliyor..

Halkı kıflkırtıp sokağa dökmek istiyorlar.. Yine sosyal mediayı kullanıyorlar.. Bindirilmifl kıtalar, bir yandan meydanlara, üniversite kampuslarına ve olay yerine gönderiliyor..

Bilgi sahibi olmadan kanaat sahibiler.. Akıllarından daha büyük öfkeleri var.. Daha fazla kan, daha fazla gözyaflı istiyorlar..

Bu olayların geri teptiğini görmek, anlamak istemiyorlar..

Evet, bu olayların, tam da çok önemli bazı dıfl gezilerin öncesine denk gelmesi düflündürücü. Cumhurbaflkanı Çin’e gidecekti mesela..

Gezinin yıldönümü öncesinde bir yerlerde bir fleyler olması gerekiyordu. Paralel dinin kehanetçileri, aba altından sopa göstermeye bafllamıfllardı.. Paralel devletin kalemflorları mesaj veriyorlardı, yakında olacaklar hakkında.. Zaten 2030’a kadar olacak her fleyi biliyorlar..

Mavi Marmara’nın yıldönümü 31 Mayıs 2010. Taksim Gezi Parkı olayları 28 Mayıs 2013’de patladı.. Onlar 28 Mayıs’a hazırlanıyorlar, biz 31 Mayıs’a..

Bu Soma olayında bilinen bir çok gerçek yanlıfl. Muhsin Yazıcıoğlu suikastında da, “yaralı getiriliyor” haberleri yayılmıfltı. Günlerce trafo yalanı ile oyalandık. Trafoda bir patlama filan yokmufl.. Hâlâ da sapasağlam yerinde duruyormufl. Bakan da trafo kuflkusunu dile getirdi günlerce. Peki bu yalanı kim niçin uydurdu..

Trafo değilse ne? Gerçekten yaflam odaları kullanılır durumda değil mi idi. 

Sabotaj ise, niçin Zonguldak değil de Soma mesela.. CHP’nin, meclis çalıflmalarını engellemek için Soma ile ilgili arafltırma önergesi vermesinin bu olayla bir iliflkisi var mı?

Soma olayını istismar eden birileri nasıl bu kadar kolay organize oldular ve bölgeye intikal ettiler. Mediaya bu yalan haberleri sızdıranlar kimlerdi..

‹lk günden itibaren devlet oradaydı.. Yardım ekipleri oradaydı.. ‹yi bir dayanıflma örneği sergilendi. Kuflkusuz bunların hiç biri gidenleri geri getirmeyecek..

Soma faciasının üzerinden neredeyse bir hafta geçti. Suçlu, sorumlu, kusurlu olan kim, kimler. Merkezi hükümet mi? Yerel bürokrasi mi, ocak yetkilileri mi, ocak iflletmecisi mi? Ya da çalıflanlardan biri mi? Her fley mümkün..

Bir otobüs kazası düflünün.. Otobüs kazası floför hatası yüzünden olabilir.. Zincirleme bir kazada, onlarca araç birbirine girebilir. Farzedelim 40-50 ölüm olan bir kaza.. Ansızın yola çıkan biri de bu kazaya sebeb olabilir.. fioför hatası da.. Arabada bomba da patlamıfl olabilir..

Otobüsü yapan firmanın kusuru ölüm ve yaralı sayısının artmasına sebeb olabilir mesela.. Kazadan sorumlu olmasa da kaza sonucu can kaybının artması otobüs üreticisi firmanın sorumluluğunda olabilir.. O otobüsü üreten firmanın yönetimini mi, Türkiye’deki distribütörünü mü, aracın trafiğe çıkmasına izin veren yetkiliyi mi sorumlu tutacaksınız.. Bu araçlarda bir hata varsa ve bakan bu araçların  alınması için baskı yapmıflsa, bakan da sorumlu olabilir. Baflbakan ya da Cumhurbaflkanı niye suçlu olsun..

fioför uykusuzsa iflletme ya da denetim yetersizliğini konuflabiliriz. Bütün kusur floförde de olabilir.. Karayolunda da hata olabilir. Ya da karayolunda bir çökme de bu kazaya sebeb olabilir.. Yola ansızın çıkan bir vahfli hayvan da bu kazaya sebeb olabilir.. Arkadan gelen aracın ötekine  çarpması sonucu oluflan ölüm vakasında ABS çalıflmamıfl olabilir ya da kemer takmadığı için ya da yaflam balonu açılmadığı sebebiyle feci bir ölüm gerçekleflmifl olabilir. Yangını söndürmek için tüp çalıflmamıfl da olabilir. Yangın tüpünün bakımını yaptırmadığı için araç sahibi de sorumlu olabilir..

Evet, bu ve buna benzer daha onlarca soru üretebiliriz. Maden kazası da öyle.. ‹flçi, usta, yönetici, müteahhit, yerel bürokratlar, politikacılar, herkes sorumlu olabilir..

Meslek odaları, STK’lar, üniversiteler ve basın olarak biz, bu olay öncesi ve sonrası görevimizi tam olarak yaptık mı! Haydi media patronları da istifa etsinler o zaman! Sahi CNN patronu ya da Amanpour filan da istifa etmeleri gerekiyor mu idi, Gezi gerçekleri ortaya çıktıktan sonra..

Ve tabi sabotörler de.. Suret-i haktan gözükerek, halkı iktidara karflı kıflkırtmaya çalıflanların bizzat kendileri bu felaketin sorumlularının iflbirlikçileri, yardım ve yatakçıları olabilir..

Baflbakana küfretmek, saldırmak özgürlük, provokatöre saldırmak suç diye bir tanım olamaz. Kim kime saldırıyorsa, o suçludur.. Düflmüfl bir adama, suçlu da olsa, tekme atma da kabul edilemez. Kiflisel bir kavgayı, devletin Soma felaketzedelerinin ailelerine saldırı gibi göstermek de, aynı flekilde bir saldırıdır ve derin, paralel, malum media bu süreçte yine Gezidekine benzer bir rol üslenmifllerdir.. Fransa’da yaflayan bir ifl adamı Zaman gazetesinin internetteki Fransa’da yayınlanan Fransızca bültenleri ile Türkçe bültenlerindeki Soma ile ilgili haberlerin arasındaki farkı tercüme edip göndermifl.. Gerçekleri çarpıtarak, nasıl kıflkırtıcı bir dille, kendi ülkeleri aleyhinde dıflarıda bir kampanya yürüttüklerini gösteren ilginç bir belge bu yayınlar..

Neyse toplum bu yalanlara karflı flerbetli. Çünkü ilk kez yaflanmıyor.. fiimdi herkes gerçeğin ortaya çıkartılması, suçlu ve sorumlular hakkında gerekenin yapılmasını istiyor.. 

Selam ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 841 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar