Yetki HSYK Genel Kurulu'nda

Yetki HSYK Genel Kurulu'nda

HSYK üyeleri hakkındaki disiplin ve suç kovuşturması işlemleri yetkisinin HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı yerine HSYK Genel Kurulu'na verilmesine ilişkin önerge kabul edildi.

TBMM Adalet Komisyonu, HSYK'nın yapısında değişiklik de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşülmesini 47. maddeye kadar tamamladı.
 
Görüşmelerde teklifin bazı maddeleri, değişiklik önergeleriyle kabul edildi.
 
Buna göre, HSYK dairelerinin gündeminde değişiklik yapılması için, ivedi ve süreli işlerin ortaya çıkması halinde toplantı gününden en az bir gün önce daire başkanı veya üyelerden birinin yazılı talebi ve üye tamsayısının salt çoğunluğunun kararı gerekecek. Herhangi bir konuyu görüşmek üzere dairenin toplantıya çağrılmasında da ayı şartlar aranacak.
 
HSYK'nın seçimle gelen üyeleri hakkındaki disiplin ve görevleriyle kişisel suçları hakkındaki soruşturma ve kovuşturma yetkisini HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı'na veren yetkide AK Parti'nin önergesiyle değişikliğe gidildi.
 
Kurulun seçimle gelen üyeleri hakkındaki soruşturma işlemlerini HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı, kovuşturma işlemlerini Genel Kurul yürütecek.
 
Soruşturma ve kovuşturmanın görüşüleceği Genel Kurul toplantılarına, HSYK Başkanı ve hakkında işlem yapılan üye katılamayacak. Soruşturma kurulu üyeleri toplantılara katılabilecek, ancak oy kullanamayacak.
 
HSYK Genel Sekreteri, genel sekreter yardımcıları, tetkik hakimleri ve kurul müfettişlerinin tekrar hakimlik ya da savcılığa atanmasını öngören madde de teklif metninden çıkarıldı.
 
Komisyon Başkanvekili Hakkı Köylü, teklifin görüşülmesine yarın saat 14.15'te devam edilmek üzere toplantıyı kapattı.
 
Kaynak: AA